Thalloderma Shop
03/28/17 13:21
(http://www.clubz.bg/)

Изведнъж Путин трябва да се страхува за властта си

СВЯТ путин ПКФ 9cr

След една година Русия ще избира президент. До миналия уикенд резултатът беше ясен. Изведнъж обаче масови протести заляха страната. От противници, които Путин не беше включил в сметката си.

Такива протести от години Русия не е виждала. Десетки хиляди излязоха в неделя по улиците от Санкт Петербург до Владивосток, за да протестират срещу корупцията.

В столицата Москва се разиграха драматични сцени. Въпреки голямото  полицейско присъствие хиляди безстрашни демонстранти се стекоха в центъра на неразрешена от властите проява. Под викове “Русия без Путин!” и “Позор!” полицаи в цялото си снаряжение изнасяха жени и мъже.

Московската полиция приложи брутална сила срещу протестиращите.

По данни на организацията за защита на човешките права „ОВД инфо“ само в Москва са били арестувани над 1000 протестиращи. Много хора са били задържани и във Владивосток и Хабаровск в Далечния изток, в Краснодар на юг, в Махачкала в севернокавказкия Дагестан, в Екатеринбург в Урал и в редица други градове.

Демонстранти с многогодишни присъди

Едва ли някой е смятал, че гневът ще се прояви с такава сила. Изминаха 5 години от времето, когато десетки хиляди демонстрираха в големите руски градове срещу фалшифицирането на парламентарните и президентските избори. Силно бяха затегнати законите, регулиращи свободата на публичните събирания.

Десетки, които при встъпването на Путин в длъжност през май 2012 г. демонстрираха на Блатния площад в Москва, получиха многогодишни присъди.

Навални слуша съдиите заедно с адвокатката си Олга Михайлова. Снимка Туитър

След анексирането на Крим огромна патриотична вълна се понесе из Русия, а подкрепата за Путин достигна рекордни висоти.

Идната година Путин иска отново да бъде избран за президент. Това се смята за сигурно, макар Кремъл още да не го е оповестил официално. Доскоро изглеждаше, че политическата апатия и резултиращото от нея ниско участие във вота са най-големите трудности за победата на Путин.

Отдавна властват апатия и страх

Хората досега мълчаливо понасяха влошаването на икономическото положение, дошло със спада на цените на петрола и санкциите. Причината да не излязат по улиците беше пропагандата, която се концентрира върху военните и външнополитическите успехи на Русия, страхът от сурови наказания и липсата на вяра, че политически промени са възможни.

Но събитията от неделя показват, че въпреки всичко опозицията е в състояние да мобилизира хората. Протестиращите последваха призива на критика на правителството Алексей Навални. Идната година той иска да се кандидатира на президентските избори и през изминалите седмици откри свои предизборни бюра в редица руски области – въпреки провокациите на властите, въпреки нападките срещу него и сътрудниците му.

През февруари за пореден път съд в град Киров го осъди условно и то въпреки, че Европейският съд по човешки права (ЕСПЧ) окачестви предишните съдебни решения по същия процес като политически мотивирани. Присъдата не позволява на 40-годишния Навални да се кандидатира за президент.

Навални иска да се изправи срещу Путин

Въпреки това Навални държи на правото си да се кандидатира и продължава кампанията на фондацията си срещу корупцията по високите етажи на властта. В началото на март той публикува детайли за премиера Дмитрий Медведев и неговата корумпирана империя от вили, луксозни яхти, лозов масив в Италия, стопанисван от подставени лица.

Тези разкрития станаха повод за демонстрациите в неделя.

Самият Навални отиде на демонсрацията в Москва с метро, държейки в ръце пъстри маратонки. Той беше арестуван още в началото на протеста. Обвиняват го в организиране на недопусната от властите проява. В понеделник съд в Москва го осъди на 15 дни затвор и глоба, равняваща се на 320 евро.

И ученик публично критикува управляващите

Освен това полицията обискира централата на фондацията на Навални, конфискува цялата техника и задържа 13 негови сътрудници. Един от тях е в болница с мозъчно сътресение.

Новото и изненадващото при тези протести беше големият брой на  ученици и студенти, които излязоха по улиците. Звезда на демонстрацията в сибирския град Томск стана петокласникът Глеб Токмаков.

«Ходя на училище и се чудя колко политизирано е нашето училище. Ако не нарисуваш портрет на някой политик, ти пишат двойка. На власт са корумпирани чиновници. Конституцията всъщност би следвало да защитава нашите интереси, а не да обслужва техните», зяви пред микрофон ученикът.

46 малолетни арестувани в Москва

По данни на полицията при протестите в неделя в Москва са били задържани 46 малолетни. Впоследствие те са били освободени и предадени на родителите им.

Това е едно ново поколение, израсло при Путин и сега отвратено от неговата политика и правителството му. По време на протестите преди 5 години повечето са били на възраст между 10 и 14 г. Мнозина от тях впоследствие никога не са гласували. Сега те отново излязоха на протест въпреки заплахата да бъдат арестувани.

Те не вярват на телевизията и следят събитията в интернет, контактуват в социалните мрежи. Дори да ги наричат «поколението на Путин», за президента съвсем не е лесно да ги контролира и да привлече симпатиите им.

Кремъл говори за "провокация и лъжа"

Германското правителство призова руските власти задържаните да бъдат освободени.

«Русия се обявява за свободно изразяване на мнения и за правото на събрания. Дали тези върховни принципи ще бъдат съблюдавани и сега, е от изключително значие за руската демокрация», заяви в Берлин правителственият говорител Щефен Зайберт.

И ЕС критикува арестите.

Руските държавни медии почти игнорираха протестите. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков обвини в понеделник опозицията в «провокация и лъжа» и заяви, че непълнолетните участници в протестите били платени. Премиерът Медведев пък написа в инстаграм по повод запитване как е преминал неделният ден за него: «Не беше зле, покарах ски.»

----

* Авторката е кореспондент в Москва на германския естник. «Ди Велт», откъдето препечатваме публикацията. Преводът е на Клуб Z.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване