Thalloderma Shop
03/29/17 11:01
(http://www.clubz.bg/)

"Брекзит" започна

След 44 години членство Великобритания днес поиска официално да излезе от Европейския съюз, поставяйки на изпитание неговото единство и започвайки преговори с висок залог и неясен край.

"Днес Европейският съвет получи писмо от британската министър-председателка Тереза Мей, уведомяващо за намерението на Обединеното кралство да напусне Европейския съюз - се казва в изявление на Европейския съвет, който включва държавните и правителствените ръководители на страните-членки. - Това уведомление следва референдума от 23 юни 2016  година и започва процеса на оттегляне по член 50 от Договора (на ЕС - б.а.). Съжаляваме, че Обединеното кралство ще напусне Европейския съюз, но сме готови за процеса, който сега ще трябва да следваме".

Великобритания, втората по големина икономика в ЕС, една от двете му ядрени сили и постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН, е първата в историята държава, пожелала да напусне проекта на обединена Европа.

"Това е исторически момент, от който не може да има връщане назад", заяви британската министър-председателка Тереза Мей пред парламента в Лондон.

Британският постоянен представител в ЕС Тим Бароу връчи на председателя на Европейския съвет Доналд Туск писмо от Мей, с което тя слага начало на регламентираните от Лисабонския договор двегодишни преговори за условията на раздялата.

Те могат да завършат със споразумение, но могат и да не го постигнат. И в двата случая след приключването им Великобритания престава да бъде членка на съюза.

До момента на напускането си тя остава държава-членка с всички права и задължения, произтичащи от европейското законодателство.

Шестстраничното писмо отразява резултата от референдум на 23 юни 2016 г., в който 52 на сто от британците се обявиха за излизане на страната им от ЕС.

"Днес изпълняваме демократичното решение на народа на Обединеното кралство, който гласува да напусне Европейския съюз - каза Мей. - Изборът, който правим, определя характера на нашата нация... хубавите дни за Великобританя са пред нея".

"Няма причина да не можем да се споразумеем за ново специално партньроство между Обединеното кралство и ЕС", добави тя. "Ще изгубим влияние и ще трябва да приемем правила, върху които нямаме влияние".

Оставащите в ЕС 27 държави се събират на извънредна среща на върха след месец, за да одобрят мандат за водене преговорите, който ще възложат на французина Мишел Барние, бивш външен министър на страната си и два пъти неин еврокомисар. Туск каза, че ще изпрати чернова на мандата до националните столици в петък. 

"Няма причина да се преструваме, че днес е щастлив ден - нито в Брюксел, нито в Лондон. В края на краищата повечето европейци, включително почти половината от британските гласоподаватели искат да останем заедно, а не да се разделяме. Колкото до мене, няма да се преструвам, че съм щастлив днес - каза Туск. - Парадоксално обаче има и нещо положително в "Брекзит". "Брекзит направи нас, общността на 27-те по- решителни и по-обединени отколкото преди. Напълно съм уверен в това, особено след Декларацията от Рим, и днес мога да кажа, че ще останем решителни и обединени за в бъдеще и през трудните преговори пред нас". 

"Това означава, че и аз, и Комисията имаме силен мандат да защитаваме интересите на 27-те- добави той. "Няма нищо, което можем да спечелим в този процес - говоря и за двете страни. Всъщност става дума за контрол на вредите. Целта ни е ясна: да минимизираме цената за гражданите на ЕС, бизнеса и държавите-членки".

Миналата събота в Рим, отбелязвайки 60-годишнината на ЕС, 27-те приеха декларация, че той остава техен общ проект и те възнамеряват да задълбочават интеграцията си в него, макар и не непременно с еднакви темпове и интензивност. 

Изявлението на Европейския съвет посочва, че в преговорите с Обединеното кралство "съюзът ще действа като един и ще брани своите интереси".

Първият му приоритет ще бъде да намали несигурността за европейските граждани, предприятия и страни, произтичаща от британското решение, се казва още в изявлението.

"Ще подходим към тези преговори конструктивно и ще се борим да стигнем до споразумение. За в бъдеще се надяваме Обединеното кралство да ни бъде близък партньор", се казва още в него.

През миналата седмица председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер каза, че сметката на Великобритания, за да напусне ЕС, ще бъде 60 милиарда евро. Това са задължения, които тя вече правно е поела към европейски фондове и програми.

Барние предупреди, че ако напусне без споразумение, Обединеното кралство се излага на риск от моментална търговска, транспортна и митническа изолация, хаос по границите и прекъсване на снабдяването в ключови области - например с ядрено гориво. 

Публикувана на 03/29/17 11:01 http://www.clubz.bg/52204-brekzit_zapochna

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване