Thalloderma Shop
03/29/17 11:01
(http://www.clubz.bg/)

Великобритания поиска да излезе от ЕС

След 44 години членство Великобритания днес поиска официално да излезе от Европейския съюз, поставяйки на изпитание неговото единство и започвайки преговори с висок залог и неясен край.

Обединеното кралство, втората по големина икономика в ЕС, една от двете му ядрени сили и постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН, е първата в историята държава, пожелала да напусне проекта на обединена Европа.

"Това е исторически момент, от който не може да има връщане назад", заяви британската министър-председателка Тереза Мей пред парламента в Лондон.

Британският постоянен представител в ЕС Тим Бароу връчи на председателя на Европейския съвет Доналд Туск писмо от Мей, в което тя задейства процедура по член 50 от Лисабонския договор. Тя включва двегодишни преговори за условията на раздялата.

Писмото отразява резултата от референдум на 23 юни 2016 г., в който мнозинството от британците се обявиха за излизане на страната им от ЕС.

"Днес изпълняваме демократичното решение на народа на Обединеното кралство, който гласува да напусне Европейския съюз - каза Мей. - Изборът, който правим, определя характера на нашата нация... хубавите дни за Великобританя са пред нея".

"Няма причина да не можем да се споразумеем ново специално партньроство между Обединеното кралство и ЕС", добави тя."Ще изгубим влияние и ще трябва да приемем правила, върху които нямаме влияние".

Публикувана на 03/29/17 11:01 http://www.clubz.bg/52204-velikobritaniq_poiska_da_izleze_ot_es

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване