Thalloderma Shop
03/31/17 11:23
(http://www.clubz.bg/)

САЩ дават срок на съюзниците да вдигнат отбранителните разходи

Йенс Столтенберг. Снимка ЕПА/БГНЕС

Съединените щати продължиха днес натиска си върху съюзниците от НАТО да поемат повече отговорности в колективната отбрана срещу американския ангажимент към европейската сигурност.

Американският държавен секретар Рекс Тилерсън каза в първата си среща с външните министри на съюзниците, че страната му поема "непропорционален дял" от разходите на НАТО сравнение с останалите 27 държави от алианса и че очаква от тях действия за по-пропорционално разпределение на тежесттта до насрочената за 25 май среща на върха на НАТО, в която трябва да учадства президентът на САЩ Доналд Тръмп.

На среща на върха в Уелс през 2014 г. НАТО реши, че всички негови държави трябва да достигнат отбранителни разходи от 2 на сто от БВП до 2024 г. Засега освен САЩ само Великобритания, Естония, Гърция и Полша покриват тази цел.  България отделя за отбрана малко над 1 на сто от своя БВП. Повечето европейски страни орязаха средствата си за отбрана през годините на кризата.

“Нашата цел трябва да бъде на майската среща на лидерите да се споразумеем, че до края на годината всички съюзници или ще изпълнят обещаното, или ще са направили планове,  които ясно артикулират как, с годишни цели за напредъка, обещанието ще бъде изпълнено", каза Тилерсън на колегите си, цитиран от АП.

Вече не става дума само всички да стигнат нивото от 2 на сто от БВП, но също да повишат отбранителните си способности и участието си в международни операции и мисии на НАТО, уточни генералният секрета на НАТО Йенс Столтенберг.

„Става дума за повече финансиране, но не само за пари. Става дума за инвестиране в способностите, от които имаме нужда и осигуряване на сили за разгръщането на НАТО“, каза генералният му секретар Йенс Столтенберг на влизане в среща на външните министри на алианса днес в Брюксел.

Влизайки в срещата Тилерсън каза, че тя ще има три теми – как НАТО да осигури необходимите за мисията ѝ ресурси, как оттук нататък да се включи в битката с „Даеш“ и как да развива присъствието си в Източна Европа.

Новата американска администрация потвърди, че запазва ангажимента си към сигурността на Европа, при условие че съюзниците на САЩ там споделят пропорционално тежестите в НАТО. В момента американците плащат повече от 70 на сто от сметката на алианса.

Допълнителното изискване на масата на днешната среща е тези разходи да не отиват за издръжка на съществуващите въоръжени сили, а за инвестиции в нови оръжия и оборудване и в участие в международни мисии на НАТО.

„Говорим за пари, способности и ангажименти“, каза Столтенберг.

До момента алиансът помага на водената от САЩ международна коалиция срещу „Даеш“ в Сирия и Ирак, като осигурява въздушно наблюдение със самолети АУАКС и обучава иракски военни. Какво още може да направи НАТО в тази кампания беше една от днешните теми на външните министри.

„Надявам се, че можем да разширим нашата подкрепа в нови области - каза Столтенберг. - Като част от широко международно усилие НАТО може и трябва да донесе промяна...Очаквам това да е важен въпрос, който ще бъде обсъждан днес, но и на срещата през май“.

Генералният секретар припомни, че НАТО вече играе роля в борбата с тероризма в Афганистан и в Босна и Херцеговина и в Косово.

„Важен урок, който научихме от Косово, Босна и Херцеговина и Афганистан е, че в дългосрочен план е много по-добре да се борим с тероризма и да осигуряваме стабилност, като обучаваме местните сили и изграждаме местните институции на сигурността, вместо НАТО да разполага голям брой от нашите войници в бойни операции", каза Столтенберг.

Министрите обсъдиха и друга идея, която САЩ сложиха на масата на НАТО през февруари – за национални отбранителни планове, чието изпълнение съюзниците наблюдават като гаранция, че всички ще изпълнят ангажимента си за по-пропорционално разпределяне на тежестите.

„Очаквам националните планове за това как да бъде изпълнено обещанието за инвестиции в отбраната да  бъде важна тема днес - каза Столтенберг. – Идеята на националните планове е да очертаят как ще изпълним това, което обещахме за отбранителните разходи през 2014 г. ... Идеята е да имаме национални планове, които покриват разходите, способностите и участието в операции и мисии на НАТО“.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване