Thalloderma Shop
04/01/17 07:17
(http://www.klassa.bg/)

Водата в столицата скача с 18% от събота

 

От 7 април поскъпват и токът и парното

С над 18% по-скъпа вода ще потече от чешмите на столичани от събота. Това обяви днес след заседание на КЕВР, председателят на комисията Иван Иванов. По думите му решението е било взето на закрито заседание, но то не е публикувано, защото трябвало да се съберат подписите на всички членове на регулатора.

С приемането на бизнес плана за развитие на „Софийска вода”, която е концесионер на столичното водоснабдяване цената се повишава от 1,824 лв. за куб. м на 2,1588 лв. с ДДС.

Първоначално се планираше новата цена влезе в сила от 1 март, но решението за утвърждаването й в крайна сметка бе взето след последните парламентарни избори. Според одобрените разчети догодина водата на софиянци ще скочи още до почти 2,32 лв. за кубик, а

 

през 2021 г. ще поскъпне до 2,69 лв.

 

В бизнесплана на концесионера, с който успя да оправдае поскъпването, е записано, че през миналата година общите загуби са били над 67,8 млн. куб. м или около една седма от обема на яз. „Искър”, който е основният водоем на столицата. Количеството се равнява на 44,6% от взетите от него обеми. На всеки километър от софийските водопроводи се губят ежедневно по 48,7 кубика.

От събота ще има и още едно увеличение. То засяга всички потребители на природен газ, като те ще го плащат на обществения доставчик „Булгаргаз” с почти 30 на сто по-скъпо, реши още КЕВР. За парното новите по-високи цени се очаква да бъдат утвърдени на 7 април. Както „Монитор” вече писа поскъпването на топлоонерегията варира от 18 до 38 на сто. В столицата то ще е почти 23%. На същата дата ще влезе в сила и поскъпването в рамките на 0,93 - 0,97% и на тока, което също е провокирано от скока природен газ.

Във връзка с вдигането на цените на тока, водата, парното и природния газ, шефът на КЕВР Иван Иванов обяви днес още, че комисията е готова участва в подготовката на законодателни промени с цел да се въведат по-ниски цени за вода и енергия за бедните. Той припомни, че такова изискване има в Третия енергиен пакет на ЕС към всички страни от Общността за мерки за защита на потребителите преди либерализация на пазарите. Според него въвеждането им е работа на държавата и правителството. През лятото на миналата година са били предложени мерки, предвиждащи 30% по-ниски тарифи за ток за бедните. Също така е имало идея и да се забрани спирането на тока за неплатени сметки на хора, чиито живот се поддържа от специална апаратура. Разглежданият вариант е предвиждал още редуцираните цени за бедни да се актуализират на всеки 5 години.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване