Thalloderma Shop
04/01/17 07:35
(http://www.klassa.bg/)

Гражданско и международно недоволство, след като Върховният съд във Венецуела иззе законодателната власт

 В четвъртък венецуелският Върховен съд иззе от доминирания от опозицията парламент на страната законодателните функции. Също така съдът свали имунитета на народните представители. Съдиите обясниха действията си с това, че депутатите нарушават съдебните решения чрез усилията си да съживят ударената от кризата икономика. Ходът доведе до недоволство както от страна на венецуелците, така и от страна на международната общност, което продължи и в петък.

Опозиционните членове на парламента, които гледат на съда като на подчинен на президента на страната Николас Мадуро, определиха тези действия като стъпка към диктатура.
Също така председателят на Народното събрание Хулио Борхес обвини Мадуро в преврат. Главният прокурор на страната Луиса Ортега, която по принцип е съюзник на държавния глава, заяви, че решението на Върховния съд в страната да изземе законодателната власт от Народното събрание е в нарушение на закона.
Протестиращи както срещу, така и в подкрепа на действието на Върховния съд, излязоха по улиците на страната.

Не закъсня и международната реакция на ситуацията във Венецуела. 
Съединените американски щати осъдиха действията на съдиите и ги нарекоха стъпка към „узурпиране на правомощията“ на парламента. „Този пробив в демократичните и конституционните норми сериозно ощетява демократичните институции на Венецуела и лишава народа от правото да формира бъдещето на страната, чрез изборни представители. Смятаме, че това е сериозно поражение за демокрацията във Венецуела“, коментираха в изявление от Държавния департамент на САЩ.
Правителството на Чили извика за консултации посланика на страната в Каракас във връзка с изострянето на политическата ситуация във Венецуела. Определяйки действието на венецуелския съд като „грубо нарушаване на демокрацията“, президентът на Перу, Педро Пабло Кучински, незабавно оттегли посланика си от Каракас. Освен това перуанските власти призоваха останалите страни в Северна и Южна Америка да съгласуват твърда позиция спрямо Венецуела и да оттеглят своите посланици от страната в знак на протест срещу „авторитарното“ превземане на парламента от страна на проправителствения Върховен съд.

Венецуелските власти първоначално осъдиха реакциите на съседните страни по отношение на кризата в страната. „Ние не приемаме грубата подкрепа на перуанското правителство към екстремисткия сектор във Венецуела“, заяви в социална мрежа външният министър на страната Делси Родригес.
След това президентът Мадуро отрече конституцията на страната да е нарушена: „Във Венецуела, конституцията, гражданските, политически и човешки права и властта на народа са в пълна сила“, заяви той. По-късно той даде обещание полемиката по въпроса да бъде решена в рамките на часове. Накрая държавният глава обяви, че на 4 април ще свика Съвета за сигурност на страната, който да разгледа ситуацията във Венецуела.

Редакция: Цветан Петров

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване