Thalloderma Shop
04/02/17 21:45
(http://www.clubz.bg/)

"Сега е ЦЕУ, кой е следващият"

Многохиляден протест изпълни улиците на Будапеща в неделя следобед срещу законопроект на кабинета на Виктор Орбан, насочен към затварянето на Централноевропейския университет. С него на практика се предпоставят условия, които правят функционирането на ЦЕУ в Унгария невъзможно. 

Орбан, който възприема родения в Унгария основател на университета Джордж Сорос за идеологически противник, каза преди дни, че ЦЕУ има нечестно предимство пред унгарските висши учебни заведения, защото дипломите му се признавали и в Унгария, и в САЩ.

"Унгария винаги е подкрепяла ученето, но не толерира маменето", отбеляза той в ефира на местно радио.

 

 
Протестът беше организиран от движение "Свобода за образованието".
"Сега е ЦЕУ, кой е следващият", скандираха протестиращите, чиято крайна спирка беше пред парламента, където останаха със запалени светлини на мобилните телефони. Демонстрацията тръгна от университета "Корвинус", през Централноевропейския университет на ул. "Надор", до парламента. Депутатите трябва да гледат противоречивия законопроект тази седмица.
"Това е обща атака срещу автономията на университетите и свободното образование", написаха организаторите в специално изявление.
 
Над 500 имените учени от цял свят вече се подписаха под петиция срещу опитите да се затвори ЦЕУ, сред тях са 17 нобелови лауреати.

 

 

Публикувана на 04/02/17 21:45 http://www.clubz.bg/52361-sega_e_ceu_koj_e_sledvashtiqt

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване