Thalloderma Shop
04/03/17 08:10
(http://www.clubz.bg/)

Без преговори днес. Утре се чака нова среща ГЕРБ - "Обединени патриоти"

В първия ден от новата работна седмица не се очаква втора серия преговори на живо между ГЕРБ и "Обединените патриоти" за съставяне на правителство. Такава среща трябва да има утре, твърдят от двете политически централи. 

В преговорния екип на ГЕРБ влизат Цветан Цветанов, Томислав Дончев и Делян Добрев, а от страна на патриотите форматът е лидерският. В разговорите се включвал и  евродепутатът Ангел Джамбазки, който е и зам.-председател на ВМРО, когато няма ангажименти в Брюксел или в Страсбург.

Според запознати на срещата в петък за министерски кресла не се е говорило, както заявиха и двете страни официално. Лидерите на двете формации са се разбрали, че ако ще има правителство, то премиер отново ще е лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. По време на кампанията, а и преди това самият Борисов беше категоричен, че варианти с изваждане на друга фигура, извън водачът на най-голямата партия, би изглеждало като правителство тип "Орешарски". 

От страна на ГЕРБ част от министрите нямало да изненадат никого, защото това щели да са изпитани кадри като Дончев, Горанов, вероятно Ивайло Московски, Ивелина Василева и др. Още не е ясно дали патриорите няма да поискат и да настояват да получат Министерството на енергетиката - сфера, на която държаха и миналия мандат и Валери Симеонов получи временната парламентарна комисия, която правеше анализ на състоянието на енергетиката, а коалицията оглави и постоянната подкомисия за наблюдение на работата на КЕВР.

Както винаги, когато патриотите участват в преговори за управление, се говори, че лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов е вариантът за военен министър. И в предишния мандат с Реформаторския блок ГЕРБ бяха дали това министерство на партньорите си. Много малко вероятно е от партията на Бойко Борисов да се откажат от МВР и, разбира се, от финансите.

Почти сигурно е, че ГЕРБ този път ще поемат Министерството на образованието, тъй като образованието бе заявено като основен приоритет в новата управленска програма. Вероятно това ще важи и за МВнР, въпреки че за там не се чуват никакви имена. 

Под въпрос е кой ще поеме другите два тежки социални сектора - здравеопазването и социалната политика. За първия пост се спряга шефката на здравната комисия в предишното Народно събрание д-р Даниела Дариткова от ГЕРБ. Според източници от партийната централа обаче тя и друг път е била канена за ветровития пост, но тогава е предпочела да остане в парламента и да продължи лекарската си практика. 

Очаква се в седмицата след Великден приоритетите и структурата на бъдещото правителство да са ясни, в случай, че нищо не взриви преговорите между двете партии за управлението. Двете формации трябва да намерят допирна точка по едно от основните искания и обещания на "Обединените патриоти", а именно увеличението и размера на пенсиите. В края на 43-ия парламент именно неразбирателството по тази тема бе изтъквано като един от мотивите кабинетът на Борисов да подаде оставка и да не се прави опит за ново правителство в рамките на парламентарния мандат. 

Засега очакването е президентът Румен Радев да свика новия 44-ти парламент на първо заседание в седмицата веднага след Великден. Ако всичко в преговорите за правителство между ГЕРБ и "Обединените патриоти" върви нормално, до края на месеца би могло да бъде избрано и правителство, твърдят запознати. Двете формации имат точно 122 гласа, тоест с 1 повече от нужните 121 за мнозинство.

Засега от "Воля" на Веселин Марешки заявяват, че няма да дават подкрепа, ако не участват във властта. По време на кампанията обаче Борисов заяви, че "Воля" не е потенциален партньор заради големите различия между политиките на ГЕРБ и на формацията на варненския бизнесмен. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване