Thalloderma Shop
04/04/17 11:44
(http://www.clubz.bg/)

100 жертви на въздушна атака със зарин в Сирия

Сто са жертвите на днешната въздушна атака в северозападната сирийска провинция Идиб с бойното отровно вещество зарин, съобщи говорител на местната здравна служба. Сред загиналите са 11 деца, 400 души са ранени, много от които с опасност за живота. Членове на опозицията от преговорния екип също обявиха за над 100 убити, съобщи Си Ен Ен.

Първоначалните съобщения баха за 58 загинали и 200 ранени.

Нападението е било извършено над град Хан Шайхун в провинция Идиб, смятана за крепост на бунтовниците, след като правителствените сили завзеха Алепо.

След въздушната атака с хеликоптер хората са изпаднали в несвяст, започнали да повръщат и да се задушават с пяна на уста.

“Вън от съмнение е, че става въпрос за зарин. В такъв случай зениците се свиват, което установихме при всички пострадали, постъпили при нас за лечение. Другото отровно вещество, което се използва, е хлор. Той обаче се отличава с типична остра миризма и предизвиква съвсем други симптоми”, казва за германския в. “Билд” д-р Шажул Ислам, лекар от местната болница.

Малко след изявлението му ракета улучи здравното заведение, голяма част от което е в развалини, предадоха световните агенции. Все още няма съобщения за броя на загиналите при ракетното нападение.

Поради големия брой пострадали повечето са били откарани в главния град на провинцията Идиб, който носи същото име. Според очевидци линейки с ранени са поели и към Турция. На граничния пункт Баб ал Хава са се образували дълги опашки, но турската страна не позволявала пресичане на границата.

Свидители твърдят, че хеликоптерът с отровния газ е бил на сирийските ВВС. Известно е също, че от началото на 2016 г. всички въздушни атаки в Сирия се координират от предоставената от Дамаск на Русия военна база в Латакия. Знайно е също, че Кремъл е дългогодишен и верен съюзник на сирийския диктатор Башар Асад.

През март т. г. експерти на ООН обвиниха сирийските власти, че в битката за Алепо и другаде през изминалите месеци са извършвали въздушни атаки с хлор. Само от началото на годината са били осъществени най-малко пет нападения с хлор. В този брой не влиза днешната атака.

Още през 2013 г. при подобно нападение източно от столицата Дамаск загинаха 1400 души. Опозицията и Западът обвиниха централната власт за престъплението. Дамаск пое ангажимент да унищожи всичките си запаси от бойни отровни вещества. Сред тях обаче не попада хлорът, тъй като се използва и за цивилни нужди.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване