Thalloderma Shop
04/04/17 05:46
(http://www.klassa.bg/)

Изследват акустиката в гробниците на тракийските царе

 Мащабно изследване на акустиката в гробниците на царете от Долината на тракийските владетели ще бъде извършено в рамките на мултидисциплинарния проект „Траките“, съобщи ръководителят му проф. Валерия Фол.

Прецизната техника ще бъде разположена първо в гробницата на Севт Трети под могилата Голямата косматка, открита от археолога д-р Георги Китов през 2004 година. Там вече са правени подобни проучвания, но сега изследователите ще могат да направят далеч по-точни замервания, включително и с участието на оперния певец Хари Драганов.

„Съобразяваме се с програмата на Драганов и затова все още ми е трудно да посоча конкретна дата, но със сигурност това ще стане през юли. При добро стечение на обстоятелствата се надявам, че заедно с екипа си през лятото ще минем през почти всички подмогилни съоръжения – на Шушманец, Хелвеция, в оригиналната казанлъшка гробница и другаде. Записала съм си да потърся и лютиера от Казанлък Андриан Андреев, който преди време изработи уникална реплика на орфеевата лира...“, уточни проф. Валерия Фол. Тя припомни, че басът от операта в Женева Хари Драганов участва в акустичния експеримент на гробницата край село Мезек. Изследователите там установили, че само след 15-20-минутно пеене в куполното помещение въздухът ставал недостатъчен за нормалното дишане на екипа от 5 души. Това, по думите й показвало недвусмислено, че ритуалът при траките е бил изключително кратък, от порядъка на 5-10 минути в зависимост от това колка на брой са били жреците – певци.

„Г-н Драганов се съгласи да участва в експеримента съвсем безплатно, а това не е без значение за изследванията ни. Надявам се и други негови колеги да ни помогнат в по-нататъшната работа.“, допълни проф. Фол.

Потърсен за подробности около репликата на орфеевата лира лютиер Андриан Андреев припомни, че тя е била изработена по поръчка на сдружение „Старинен Пловдив“ през 2009 година.

В продължение на повече от година майсторът събирал информация от митове и легенди, от запазени мозайки и рисунки на певеца върху антични тракийски съдове. Самата изработка му отнела три месеца, като за направата била използвана коруба от костенурка за резонаторната кутия и ярешка кожа за мембраната. Сърцевина от дрян и яворово дърво пък заместили козия рог, ползван от древните майстори. Позволил си само една промяна, като седемте струни са от съвременни материали, а не от котешки черва. Причината била чисто естетическа.

Директорът на историческия музей „Искра“ в Казанлък Момчил Маринов научи за предстоящите акустични изследвания в гробниците от журналисти. По думите му нямало да има някакви пречки за тях. В края на април се очаква вратите си за посетители да отворят гробниците Хелвеция и Грифоните край град Шипка, до тогава трябва да е приключила работата по проекта за тяхната социализация на стойност над 2,7 млн лв.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване