Thalloderma Shop
04/04/17 07:16
(http://www.klassa.bg/)

Светът предаде съболезнования на Русия за атентата в Санкт Петербург

 На 3 април 2017 г. в ранния следобед в метрото на Санкт Петербург прогърмя взрив, при който загинаха 11 души, а още десетки бяха ранени.Случилото се бе осъдено от световните лидери, които същевременно изпратиха своите съболезнования на загиналите и пострадалите. 
15-членният Съвет за сигурност на ООН е призовал извършителите на нападението да бъдат изпратени пред правосъдието в единодушно заявление, прието по време на заседание. Постоянният представител на САЩ в ООН Ники Хали заяви, че снимките от нападението, които е видяла, са „сърцераздирателни“. „Бъдете сигурни, че САЩ стоят заедно с Русия в борбата срещу екстремистите, които продължават безчувствено да нараняват невинни хора“, заяви тя.
Все още никоя терористична групировка не е поела отговорност за нападението, което се случва след като „Ислямска държава“ призова към нападения срещу Русия в отговор на военната ѝ намеса в Сирия срещу джихадистите.
Председателят на Европейския съвет Доналд Туск е изразил своите съболезнования на руски език, „Моите мисли са с жертвите от взрива в Санкт-Петербург, с роднините и близките им“, написа Туск на своята лична страница в социалната мрежа „Туитър“.
„С ужас чух за взривовете в Санкт-Петербург, в чийто резултат бяха ранени и убити много хора. Всичко сочи, че това е страхливо нападение. Ако това се потвърди, то това е варварски акт, който осъждам по най-решителен начин и чиито вдъхновители трябва да бъдат определени и привлечени към отговорност“, пише в съболезнователна телеграма от канцлера на Германия Ангела Меркел. Тя също така е заявила, че мислено се намира със семействата на загиналите и ранените, на които тя пожела скорошно оздравяване. 
На журналистическа молба да коментира взрива, отнел живота на 10 души във втория по големина град на Русия, президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че това е „нещо ужасно-случващо се по целия свята – абсолютно ужасно нещо“. 
„Ние решително осъждаме кървавия терористичен акт, извършен в метрото на Санкт-Петербург, станал причина за смъртта и нараняванията на много хора“, пише в официално заявление на азербайджанското министерство на външните работи. „Изразяваме дълбоки съболезнования към семействата на загиналите в резултат на този терористичен акт на дружеска и съседна Русия, споделяме скръбта и желаем на ранените скорошно изцеление. Като страна, страдаща от тероризма, Азербайджан го осъжда във всичките му форми и прояви и твърдо поддържа усилията на международната общност в борбата срещу него“, пише още там.
„Международният тероризъм няма граници, националност и религия. Който и да е извършил това нападение е целял да удари Русия и президента ѝ, който се е опълчил срещу международния тероризъм и е извършил ефективни мерки на борба срещу него в различните части на света“, заяви президентът на Молдова Игор Додон. „В този момент аз изразявам солидарността си с народа на Русия и с президента на страната Владимир Путин. Вярвам, че на престъплението няма как да не бъде отговорено и че руснаците ще се съберат дори още по-близо около националния си водач и че руското правителство с още по-голяма твърдост ще се бори срещу международния тероризъм“, добави той. 
„Няма съмнение, че извършването на терористични нападения доказва, че нито една страна не е имунизирана срещу тях и това показва нуждата всички да се обединим, за да сложим край на тази безпрецедентна вълна на тероризъм“, пише в официално заявление на египетското МВнР. От там са посочили солидарността на Кайро с руското правителство и народ.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване