Thalloderma Shop
04/04/17 05:45
(http://www.klassa.bg/)

Семерджиев с обвинение, заплашвал шефка на агенция

 

Притискал я да назначи негов човек

Специализираното звено „Антикорупция” към Софийската градска прокуратура повдигна обвинение на служебния вицепремиер и здравен министър Илко Семерджиев. Поводът е, че той е отправил заплахи за уволнение към директора на една от изпълнителните агенции към МЗ, в случай че не назначи за свой заместник посочено от него лице, става ясно от съобщение на СГП.

Семерджиев е отправил заканите си на 24 март, като заявил на висок тон: "Мога да ви уволня, мога и да ви направя други неща". И дал срок до 27 март да му бъде докладвано за назначаването на посочения от него човек. Той дори заявил, че не се интересува от моралните задръжки на директора по повод конфликта на интереси на лицето, което било свързано с фирми в здравния сектор и че няма да го слуша нито секунда повече.

На Семерджиев е наложена мярка за неотклонение „подписка“, а разследването продължава.

“Обвиненията срещу мен са в стил „гузен негонен бяга“, оправда се по-късно днес министърът по повод постановлението на СГП. Той свърза сигнала срещу него с мерките, които наложи за ограничаване на паралелния износ на медикаменти, заради който се появява дефицит в аптеките за животоспасяващи лекарства и препарати. След встъпването ми в длъжност установих, че в аптечния сектор постъпват множество сигнали за недостиг на инсулин, антикоагуланти, противоепилептични, противоревматични и други лекарства. Основните причини са т.нар. изкупвачески дейности и паралелен износ. Това е свидетелство, че Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) не е изпълнила добре своите функции. Проверка установи, че от години ИАЛ се управлява еднолично и без зам.-директор, допълни Семерджиев. Той отрече да е искана оставката на директорката Асена Стоименова. Служебният министър дори твърди, че изрично й било предложено да провери подадените документи на лицето за поста зам.-директор. В течение на повече от месец чрез различни канали г-жа Стоименова организира масиран натиск върху мен да не бъде сменяна от поста, който заема - заплаха, каквато не съществува, твърди още Семерджиев.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване