Thalloderma Shop
04/04/17 12:43
(http://www.clubz.bg/)

Унгария спешно прие закона, който ще изгони университета на Сорос

Виктор Орбан

Националното събрание на Унгария гласува днес спорния законопроект, който на практика ще изгони от страната основания от Джордж Сорос Централноевропейски университет. Проектът бе представен миналия вторник и предизвика масови протести срещу намерението на премиера Виктор Орбан да изгони от Унгария най-високопоставения в международните класации университет в страната.

В отговор на недоволството управлението на Орбан реши да ускори процедурата и гласува още днес текстовете.

Законът поставя нови и на практика неизпълнили условия към висшите учебни заведения – като например да притежават кампус и в държавата, в която са регистрирани. ЦЕУ е американско-унгарски университет и не притежава кампус в САЩ. Той е и единственият университет, който ще пострада от новите изисквания.

Законът бе приет с огромно мнозинство от 128 срещу 38 гласа. Той бе подкрепен от управляващите партии „Фидес“ и по-малкия коалиционен партньор – Християндемократическата народна партия.

Министърът на човешките ресурси Золтан Балог, който е официален вносител на проекта, откри дебатите в парламента. Той каза, че е важно държавата „да устои на машинациите на Джорж Сорос в Унгария“.

„Жалко е, че Джордж Сорос се опитва да упражнява влияние върху правителството на Унгария“, каза Балог.

Пред парламента министърът каза още, че Сорос е „започнал глобална клеветническа кампания“ срещу Унгария и протестите показвали „мощта на неговата мрежа“.

Против закона гласуваха социалистите, според които това е копиране на стъпките на Русия и „kulturkampf“, с което намекнаха и за практиките в нацистка Германия.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване