Thalloderma Shop
04/05/17 11:04
(http://www.klassa.bg/)

150 български научни организации са спечелили проекти по програма Хоризонт 2020

 150 български научни организации са спечелили 252 проекта по Рамкова програма „Хоризонт 2020“ от нейното начало през 2014 г. досега. До момента по тази линия в страната ни са влезли 42 млн. евро.

Това отрежда на България 24 място от 28 държави членки на ЕС по участие и усвояване на средства по програмата. По-малко финансиране от България са получили Литва, Латвия, Хърватия и Кипър, съобщи Министерството на образованието и науката след първата работна среща на новосъздадената Национална контактна мрежа по „Хоризонт 2020“. 

Най-много са парите, вложени в направление „Сигурна, чиста и ефективна енергия“ – 6,7 млн. евро. Следват направленията „Информационни и комуникационни технологии“ с 3,4 млн. евро и дейности „Мария Склодовска-Кюри“ с 3,2 млн. евро.

34 български организации участват в реализацията на 42 проекта по енергийното направление. Пример е община Бургас, която заедно с градовете Бордо, Варшава, Лисабон, Лондон и Милано изпълнява проект Sharing Cities (Споделящи градове) за внедряване на интелигентни системи в области като електрическата мобилност, системи за интелигентно управление на енергията, интелигентно улично осветление, енергийна ефективност на сгради и др.

По направление дейности „Мария Склодовска-Кюри“ се организира „Нощ на учените“ в цялата страна.
През последната година научните организации, спечелили най-много проекти, са Софийският университет „Св. Климент Охридски“, Медицинският университет – Варна, „Онтотекст“ АД, Институтът по механика и Институтът по информационни и комуникационни технологии към БАН.

За контактни лица по обявените конкурси на програмата са избрани експерти от държавни институции, научни организации, висши училища, неправителствени организации и бизнеса. Основната им задача ще бъде да предоставят информация за българското участие в конкурсите, обясни министърът на образованието и науката проф. Николай Денков при откриването на срещата.

Той уточни, че не става дума за докладване на резултатите от проведените конкурси, а по-скоро за структуриране, анализ на информацията и предоставяне на конкретни препоръки за подобряване на участието на България в Рамковата програма.

Проф. Денков заяви, че през 2018 г. ще започнат преговори между България и ЕК за продължение на „Хоризонт 2020“ в следващия програмен период.

По статията работиха: Надежда Бочева, редактор Бойчо Попов
http://www.investor.bg/evroproekti

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване