Thalloderma Shop
04/05/17 06:49
(http://www.klassa.bg/)

30-35 лв. по-висока сметка за парно от петък

 

Протестиращи поискаха отлагане на поскъпването и оставка на шефа на КЕВР

С 30-35 лв. по-висока сметка на месец ще плащат от петък за парно и топла вода живеещите в обикновен двустаен апартамент в София, научи „Монитор”.

Досега за такова жилище тя е била около 127 лв.,

 

но с новото поскъпване тя ще скочи на 156 лв.

 

Сумите съответстват на средна консумация от 1,409 МВТч за отопление и 0,233 МВтч - за топла вода. От други ден мегаватчас топлинна енергия ще струва на столичани с парно по над 95 лв. с ДДС, срещу 77,42 лв. сега.

По време на откритото заседание на КЕВР днес представителите на всички топлофикации в страната се съгласиха с по-високите цени, които предстои да утвърди регулаторът. Те изразиха недоволство от задържането на цената на субсидираното производство на ток от когенерациите им. Някои от тях дори

 

поискаха поскъпването да влезе в сила със задна дата.

 

От регулатора обаче обясниха, че при съкратена процедура, каквато в момента тече, новите цени важат от деня на утвърждаването им - 7 април.

Докато течеше откритото заседание днес протестиращи скандираха: „Оставка!” по адрес на председателя на КЕВР Иван Иванов.

По време на обсъждането омбудсманът на Републиката Мая Манолова заяви, че според разчетите на експерти от екипа й поскъпването на парното, подготвяно сега не е необходимо. „От април 2014 г. до април 2017 г. природният газ е поевтинял с близо 87%. В същото време намалението на цената на топлото е с 21%. Според твърденията на КЕВР природният газ представлява 57% от разходите на топлофикация, тоест намалението на парното би трябвало да бъде в рамките на 49%, а е направено само в рамките на 21%. Тоест през тези две години, в които намалява горивото на „Топлофикация“ и е оставен буфер от 27,67%. Това е процент, с който тя се е обогатила и

 

е спонсорирана от джобовете на столичани.

 

Сега исканото увеличение с още 22% означава 50% необосновано повишаване на сметките за парно“, обясни Манолова. По думите й въпреки това субсидиране дружеството продължава да има дългове от стотици милиони. Обмудсманът предупреди, че по-скъпият газ крие опасност от надуване на цените на много потребителски стоки.

Представителите на обществени организации предложиха да се отложи решението за поскъпване на парното, докато България с помощта на ЕК не се разбере с „Газпром” за по-ниска цена на внасяното синьо гориво.

Освен в София скок на цените на парното ще има и в провинцията. Най-малко със 17,9% ще поскъпне парното във Велико Търново, но жителите на Старата столица ще плащат най-високата цена от 103,49 лв., при сегашна - 87,78 лв. Във Варна прогнозираният скок на цената е от 22,7% до 90,04 лв.. В другия черноморски град - Бургас очакваното поскъпване е 25,6% до 66,87 лв. Почти една четвърт повече ще плащат врачани, като цената на мегаватчас там скача от 70,76 лв. на 88,64 лв. с ДДС. 86,86 лв. е новата цена от 7 април в Разград, като поскъпването там е 24,5 на сто. В Пловдив скокът е с почти 22% до 98,03 лв.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване