Thalloderma Shop
04/05/17 07:25
(http://www.klassa.bg/)

Пазарът на имоти във Варна уверено върви нагоре

 Активността на пазара на имоти във Варна и цените на жилищата продължават да се увеличават, отчитат от консултантската компания Имотека. Фирмата открива първия си офис в морската столица.
 
Експертите отчитат, че търсенето на имоти значително изпреварва предлагането в морския град. Има и известно разминаване между конкретните имоти, които се предлагат, и тези, които се търсят най-активно, отчита Делян Димитров, регионален мениджър на Имотека за Варна.
 
„Това ще бъде едно от основните ни първи предизвикателства в рамките на тази година – да създадем у двете страни реалистични очаквания за това, което могат да постигнат на днешния пазар”, коментира Димитров.
 
Сделките се увеличават
 
През 2016 г. броят на реално сключените сделки във Варна е с около 4-5% по-висок спрямо предходната 2015 г., отчита Люба Атанасова, изпълнителен директор на Имотека. Допълнителен ръст от около 2% се наблюдава в първото тримесечие на настоящата 2017 г.
 
Димитров посочва, че именно активното търсене ще бъде един от факторите за допълнителен ръст на цените във Варна през тази година. През 2016 г. ръстът достига около 5-6%, отчитат от компанията.
 
Най-търсени от купувачите са двустайните и тристайните апартаменти в града. Близо половината от сключените в последните месеци сделки са на стойност между 30 хил. и 50 хил. евро. Други 20% от реализираните имоти струват между 50 хил. и 70 хил. евро. Малко под 10% са покупките на апартаменти на стойност над 100 хил. евро, посочват от Имотека.
 
 
 
 
„Двустайните жилища в града се реализират за около 45 хил. – 50 хил. евро, а тристайните – в рамките на 70 хил. евро”, посочва Димитров.
 
Около 12-15% от сделките се сключват с цел инвестиция, допълва той.

Времето за сделка се скъсява

От съществено значение за купувачите е вътрешното разпределение на имота, средният етаж, доброто изложение. Ако се стигне до необходимост от компромис, той обичайно е с цената, допълват експертите.

Локацията не е от решаващо значение за варненци, коментират още от компанията. „Повечето квартали в града предлагат добра инфраструктура, функционална комуникация и транспорт на относително идентични цени. Все пак сред най-желаните квартали се нареждат "Левски", "Чайка", центърът на града, Колхозен пазар, районът на лятно кино "Тракия".

Във Варна от началото на годината 65% от сделките са реализирани за по-малко от един месец. Следващият най-популярен период на търсене е между 1 и 3 месеца. Незначителен дял от общия обем представляват покупките между 3 и 6 месеца или повече, показват още данните на компанията.

Ипотечното кредитиране е по-слабо разпространено сред варненци на фона на софийската картина, но идентично с останалите големи градове в страната. Около 70% от сделките през последната година са реализирани с пари в брой. При останалите покупки клиентите ползват различно банково кредитиране – най-често между 50% и 80% от стойността на имота или дори по-голям външен заем.

Наемите – по-силният сегмент

Освен продажбите, пазарът на наеми в морската столица на България също е силно активен. Средната стойност за града е около 500 лева за голям двустаен или малък тристаен апартамент на комуникативна локация. По-търсени са жилищата в районите, разположени в близост до по-големите университети. Наемателите обикновено търсят полуобзаведено жилище с функционално разпределение.

Стъпването на различни аутсорсинг компании във Варна за момента по-чувствително се отразяват именно на пазара на наеми, но се очаква тенденцията да се пренесе и при покупките на жилища. Привлечените специалисти все пак са преди всичко наематели на жилища. Въпрос на няколко години е те да натрупат определен обем средства, които да решат да вложат в недвижим имот, както това се случва в София, коментира Делян Димитров.

 

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Десислава Попова

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване