Thalloderma Shop
04/05/17 06:53
(http://www.klassa.bg/)

След София водата ще поскъпне и в останалите райони на страната

 

Цената на парното зависи на 80% от стойността на природния газ

След поскъпването на водата от 1 април в столицата същото ще стане след време и в другите райони на страната. Това стана ясно от изявление на председателя на КЕВР Иван Иванов в сутрешния блок на бТВ днес.

Според него причина за вдигането на цените са влезлите в сила нови нормативни изисквания. „Всички ВиК оператори трябва да приемат нови бизнеспланове за периода до края на 2021 г. и респективно нови цени. До момента това е направено само в „Софийска вода”, но са в ход и другите ВиК дружества. Постъпването навсякъде ще е различно. То ще зависи от това къде има пречиствателни станции и къде ще са повече разходи за постигане на показателите за чистота на водата. В бизнес плановете на дружествата ще се въведат и изисквания за намаляване на загубите на вода и качествените й показатели”, обясни Иванов и припомни, че за София поскъпването на водата е с18% до 2,16 лв./куб. м.

„Решенията които взехме миналата седмица и ще вземе тази са трудни. Знам, че това създава определени затруднения за гражданите и бизнеса, но те са изцяло са обосновани и почиват на ясна логика”, се оправда шефът на КЕВР. По думите му било голяма спекулация е, че цените са обявени след изборите. „Цената на газа беше предопределена, че ще се вдигне по причина на договора с „Газпром”, защото той обвързан с 9-месечен период от цените на петролните деривати, каквито са мазута и газьола. Те след споразумението на Русия с ОПЕК да се намалят добивите на петрол още от месец ноември са на доста високи нива. Сега във второто тримесечие на 2017 г. цената на природния газ е по-ниска от миналата година и е 2 пъти по-ниска, отколкото преди 3 години”, поясни Иванов.

Според него всички свикват с ниските цени на газа и всяко повишаване намалява печалбата в бизнеса или намалява потреблението. „Газът е суровина за всички топлофикации и определя 80% от цената на топлинната енергия. За това се налага сериозното повишаване на цените на топлинната енергия. Ако се вземе решението на 7 април, то в същия ден ще влезе в сила и поскъпването на парното. Средното повишение е 23-24%. Единствено за топлофикацията в Плевен то ще е около 38%. Причината там е, че в предишната заявка са допуснали грешка и са имали несъразмерно ниска цена. Сега тя там ще каци до 64 лв. за мегават час без ДДС, но ще е по-ниска от София, където ще е - 79 лв.”, допълни Иванов.

Относно цената тока, той обясни, че тя се влияе опосредствано от газа чрез когенерациите на топлфикациите и добавката „Задължение към обществото”. „Тази добавка ще качи цената за битовите потребители под 1%”, поясни шефът на КЕВР.

На въпрос за влиянието на новите цени на газа върху потребителските стоки, Иванов припомни, че за 2 години синьото гориво е поевтиняло с 63%, никой не е почувствал поевтиняване на стоките, а просто се е повишила печалбата на фирмите. „Сега заради природния газ ще работят с по-ниска печалба. Те са в конкурентна среда и конкуренцията няма да им позволи поскъпване. По сумите му за същия период цената топлинната енергия е паднала с 22%.

„Всички енергоносители са стоки, които трябва да имат обоснована цена. Вървим към либерализиран пазар. За абонатите на топлофикациите и ползващите природен газ в бита ще кажа, че България не може да влияе върху цената на международните борси на горива. Според изискванията на Третия енергиен пакет на ЕС трябва да въведем мерки за подкрепа на енергийно уязвимите потребители”, каза още Иванов, пред бТВ.

По думите му в последните 2 години нямало политически диктат и намеса в работата на КЕВР.

Днес от 14.00 часа комисията ще проведе открито заседание относно доклада за изменение на цените на тока и топлинната енергия, вследствие поскъпването на природния газ за второто тримесечие на 2017 г. Решението за утвърждаването им ще бъде взето на 7 април.

Днес и в следващите дни се очаква недоволни граждани да протестират пред сградата на КЕВР в София срещу поскъпването на водата, природния газ и парното.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване