Thalloderma Shop
04/06/17 09:29
(http://www.clubz.bg/)

За колко на час работите? Сравнете с другите в ЕС (ТАБЛИЦА)

България продължава да е страната в Европейския съюз с най-ниско почасово заплащане, показва публикуван днес доклад на Евростат. Един час труд у нас струва 8 лв. и 60 ст., т.е. 4,4 евро. На другия край на класацията е Дания, където средното почасово заплащане е 42 евро. Разликата е почти десет пъти. Огромно е разминаването не само между България и най-богатите страни в Северна и Западна Европа, но и със средните стойности за целия ЕС - 25,4 евро на час. 

В съседна Румъния заплащането за час е с една четвърт по-високо от България - 5,5 евро. В Чехия и Словакия работниците получават два пъти и половина повече от българските - съответно по 10,2 и 10,4 евро на час. В Унгария почасовото заплащане е 8,3 евро, а в Полша - 8,6 евро. По-близки до българските стойности, но отново по-високи, са заплащанията в Литва и Латвия - 7,3 и 7,5 евро на час. 

Отличниците са Дания - 42 евро, Белгия - 39,2 евро, Швеция - 38 евро, Люксембург - 36,6 евро. 

Данните са за предприятия с над 10 служители. В цената на труда са включени заплати и социални осигуровки. 

В целия ЕС през последната година заплащането се е повишило, с изключение на Италия - там има понижение от 28,1 на 27,8 евро на час. 

Макар и на дъното, България има устойчива тенденция на увеличение на заплащането - от 1,4 евро на час през 2004 година до днешните 4,4 евро. 

 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване