Thalloderma Shop
04/06/17 08:42
(http://www.clubz.bg/)

Заловиха съучастници на атентатора от Петербург

Руските власти са арестували няколко заподозрени съучастници на Акбаржон Джалилов, който се взриви в метрото в Санкт Петербург на 3 април, предаде Ройтерс.

В момента се проверява връзката им с етническия узбек от Киргизстан. В жилищата на задържаните са открити улики, твърдят от Следствения комитет на Руската федерация (СКРФ).

По-рано днес бе обезвредено взривно устройство, открито в жилищен блок в града на Нева. Обитателите на два от входовете бяха евакуирани, след като рано сутринта днес в един от тях бе намерен подозрителен предмет. След анализ полицията обяви, че става дума за бомба. Тя е обезвредена.

От блока бяха изведени трима души, оковани с белезници.

Засега не е ясно дали те имат някаква връзка с атентата.

Полицаи извеждат арестувани от блока в Санкт Петербург, където бе открита бомба. Снимка "Фонтанка"

Всичко това се случва само три дни след като бомба уби 14 души в метрото в града на Нева. Друг експлозив бе открит на една от станциите, но бе обезвреден.

Също днес в метростанция "Приморска" в Санкт Петербург бе задържан млад човек с изкуствена граната, предаде петербургският портал "Фонтанка". Малко преди ареста му станцията е била затворена. В момента полицията разпитва човека, за да разбере мотивите му.

Джалилов може да е бил свързан с узбекски джихадисти

Атентаторът Акбаржон Джалилов, който се взриви в метрото на 3 април, вероятно е бил свързан с узбекски ислямисти, воюващи в Сирия, пише в. "Комерсант". Следствието установило, че в дома си в Петербург той сглобявал бомби по получени от тях инструкции. Самият Джалилов е етнически узбек от Киргизстан.

Предполага се, че той поддържал кореспонденция с бойци от терористичната групировка "Туахид уал-джихад". Тя действа в Сирия и в нея членуват стотици узбеки. Сред тях има много живеещи в киргизката област Ош, където е живял и Джалилов.

Вчера стана ясно, че атентаторът е свързан и с двете взривни устройства. Едното се е взривило заедно със самия него. По оставената на станция "Площад на Въстанието" неизбухнала бомба били открити негови пръстови отпечатъци.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване