Thalloderma Shop
04/06/17 05:24
(http://www.klassa.bg/)

КАЛИНА ИЛИЕВА НАЗНАЧАВА ОБВИНЕНИЯ БИВШ ШЕФ НА ФОНД “ЗЕМЕДЕЛИЕ”

 На диванчето на Мирослав Николов бяха открити над 2000 задържани проекта

След 3 години забвение бившият шеф на фонд “Земеделие” в правителството на Орешарски Мирослав Николов отново нашумя. Специализираното звено “Антикорупция” към Софийската градска прокуратура му повдигна обвинение за умишлена безстопанственост.

Поводът - на 26 февруари 2014 г. Мирослав Николов е сключил договор за консултантски услуги в областта на връзките с обществеността и публичните комуникации с търговско дружество на стойност 19 950 лв., или с 50 лв. по-малко от изискваната сума за провеждане на процедура по Закона за обществените поръчки. А в същото време фонд “Земеделие” си има дирекция “Връзки с обществеността, протокол и координация”, в която работят “достатъчно на брой служители”, обясняват от държавното обвинение. Още по-фрапантно е, че договорът не е бил изпълнен и не са извършени описаните в него дейности, но на 9 юли 2014 г. по разпореждане

на Николов сумата е била платена на търговското дружество. На бившия шеф на фонд “Земеделие” е наложена мярка за неотклонение “подписка”, а разследването продължава.

Всъщност това обвинение е една незначителна част от съмненията, които витаеха около т. нар. земеделско семейство - Мирослав Николов и неговата заместничка Виолета Александрова, в агрофонда. Дори и тогавашният министър Димитър Греков се видя в чудо в опита си да освободи двамата. Именно за да помага в битката с Греков, беше и въпросният договор, за който сега прокуратурата повдига обвинение.

Както “24 часа” писа, на диванчето в кабинета на Мирослав Николов бяха открити над 2000 задържани проекта на земеделски стопани и общини. Тогава ДАНС проверяваше за корупционна схема за изнудване на фермери и кметове. По много от проектите, които Мирослав Николов и Виолета Александрова са одобрявали, са липсвали документи и процедурите не са били спазвани.

В същото време се оказа, че “земеделското семейство” е одобрило 2 проекта за селски туризъм с луксозни джипове “Хамър” и BMW 5 xDrive 4x4 въпреки изрични писмени указания от управляващия орган на Програмата за развитие на селските райони да не се одобряват проекти със скъпи коли.

Проверката показа, че Мирослав Николов е подписвал и други скандални договори освен този, за който сега се сдоби с обвинение. Например е наел за консултант по граждански договор за 9000 лв. Андрей Христов Вълчев, тогава младежки кадър на БСП и дясна ръка на шефката на парламентарната земеделска комисия през 2013/2014 г. Светла Бъчварова.

Николов-Александрова са отрупвали верните си хора с големи благинки. Секретарките им били с по 3000 лв. заплати, служебни коли и шофьори. За да бъде отпуснат автомобил на техническата секретарка на Виолета Александрова - Костадинка Григорова, е заобиколен главният секретар на фонд “Земеделие” Веселин Цветков, който трябва да съгласува раздаването на колите според устройствения правилник на ведомството.

Мирослав Николов обаче със своя заповед иззел контрола над ключовите дирекции “Правна”, “Обществени поръчки” и “Човешки ресурси”. Това му е позволило да сключва договори за външни консултантски услуги и за обществени поръчки само с неговия подпис, без документите да минават през експерти и дирекции. Например на 13 юни 2014 г. е сключил договор за извънгаранционна поддръжка на климатици, по който само първоначалният преглед на климатичната техника струва 3986,40 лева с ДДС, а монтаж или демонтаж на един климатик е 506,40 лв. Това е в пъти над пазарните цени на услугата, толкова всъщност струва самото устройство, а не поддръжката му.

Мирослав Николов е платил и 15 600 лв. за наемане на външен адвокат, който да напише жалба до главния прокурор Сотир Цацаров срещу земеделския министър Димитър Греков. Любопитното е, че това е юрист, който е защитавал още по-бившия шеф на фонд “Земеделие” Калина Илиева по делото за фалшивата ѝ диплома за висше образование. Именно по времето на Калина Илиева Мирослав Николов и Виолета Александрова са назначени във фонд “Земеделие”, а след нейното освобождаване двамата са уволнени.

Очевидно това обаче ги е превърнало в големи специалисти в трудовото законодателство, защото после успяват да спечелят различни дела за незаконно уволнение и съдът дори ги възстанови на работа. Така се стигна и до парадокса в края на 2015 г. управителният съвет на фонд “Земеделие” в един и същи ден да ги върне, за да изпълни решението на съда и веднага да ги освободи.

Това даде основания на Николов и Александрова да заговорят в началото на тази година след оставката на втория кабинет на Борисов, че всъщност те са законните шефове на фонд “Земеделие”. Стигна се дотам, че служебният министър Христо Бозуков в аргументите си за смяната на Румен Порожанов дори изтъкна, че има съмнения в законността на избора на Порожанов за шеф на агрофонда. През февруари дори самото “земеделско семейство” опита да намери лоби да се върне парадно във фонд “Земеделие”, но в крайна сметка не успя и за директор беше назначен Живко Живков.

Пратиха доклад с нарушенията му до прокуратурата

Комисия от 19 души провери дейността на Миросалв Николов като директор на фонд “Земеделие” през 2013/2014 г. Докладът от 180 стр. с нарушения беше предаден на прокуратурата. Открито беше, че в деловодството на ведомството е имало 975 броя заверени номера за проекти, но без описание и електронен архив. Така е можело те да бъдат допълвани и дописвани по-късно, което е нарушение на акредитираните процедури за работа с европари на фонд “Земеделие”, който е и разплащателна агенция.

Точно 3593 пък са намерените документи по диваните, масичките и бюрата в кабинетите на Мирослав Николов и Виолета Александрова. 

 

http://znews.bg

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване