Thalloderma Shop
04/06/17 04:45
(http://www.klassa.bg/)

Плачи, дете, шефката е невинна

 На поста си обаче засега остава изпълнителният директор на Агенцията по вписванията Елена Маркова, която ръководи ведомството от началото на 2015 г. и през цялото време е пряк участник в схемите по „спечелването“ на конкурса от „калинката“

Войната между взаимнообвиняващите се за провала си на предсрочните парламентарни избори политически ГМО-та на олигархията „Демократи за силна България“ и „Да, България“ започна да взима “жертви” – в конкретната ситуация става въпрос за уволнението на “калинка” от Агенцията по вписванията (АВ).

Още на 17 септември 2015 г. в. „Труд“ разкри, че след няколкомесечни преднамерени действия от страна на ръководствата на Министерството на правосъдието и на Агенцията по вписванията за главен секретар на институцията е назначена „калинката“ Надя Георгиева.

През пролетта на 2015 г. тогавашният правосъден министър Христо Иванов внася на заседание на Министерския съвет промяна на Устройствения правилник на Агенцията по вписванията, с която изненадващо се променя изискването главният секретар на държавната институция вместо юридическо образование да има диплома по информатика и компютърни науки. Автори на поправката са тогавашният главен секретар на правосъдното министерство Ивелина Николова и изпълнителната директорка на АВ Елена Маркова. И двете са назначения на провалилия се по-късно като министър на правосъдието Христо Иванов.

Прокараната тихомълком промяна позволява на 20 май 2015 г. Елена Маркова да обяви конкурс за главен секретар на ръководеното от нея ведомство, като изискването е кандидатите да имат образование в сферата на информационните технологии, както и поне 7-годишен професионален опит или старши ранг за заемане на длъжността. Нито един от явилите се петима кандидати, сред които е и Надя Георгиева, не покриват изискванията.

Председателят на комисията по избор на главен секретар на АВ, ръководена от главния секретар на МП Ивелина Николова, прави предложение за прекратяване на процедурата. Това става със заповед РД-1-288 на изпълнителния директор на институцията Елена Маркова от 19 юни 2015 г. Същият ден е издадена нова заповед РД-1-289, с която се обявява повторен конкурс за главен секретар. В новата процедура се добавя изискване за притежаван от кандидатите 7-годишен „управленски опит и/или работа в държавната администрация“. Явяват се общо осем души. Този път комисията, ръководена отново от Ивелина Николова, не намира нищо нередно в документите на Надя Георгиева, която е допусната до явяване на конкурса. В конкуренция с регионален директор на Агенцията по вписванията в Стара Загора, който три години е заемал тази длъжност, Георгиева, която няма и един ден трудов стаж в системата, „печели“ конкурса и става поредната „калинка“ на реформаторите във властта. След проверката на Инспектората Георгиева е освободена. На поста си обаче засега остава изпълнителният директор на Агенцията по вписванията Елена Маркова, която ръководи ведомството от началото на 2015 г. и през цялото време е пряк участник в схемите по „спечелването“ на конкурса от „калинката“.

Както Маркова, така и Георгиева всъщност влизат в Агенцията по вписванията не по професионални критерии, а чрез политическа протекции. Христо Иванов назначава Елена Маркова, след като за нея лобират бившите му партньори във властта Радан Кънев и Атанас Атанасов. В миналото Маркова е член на Централната избирателна комисия от квотата на ОДС по лична препоръка на Атанасов. Едно от обясненията – двамата се познават от десетилетия, родом са от Русенско. „Калинката“ Надя Георгиева пък дължи „спускането“ си като главен секретар на семейно познанство с едно от протежетата на олигархичния кръг „Капитал“, които бяха инсталирани в периода 2014-2016 г. в Министерския съвет – Васил Величков.

Интересът на Величков към Агенцията по вписванията е с давност от десетина години. Бизнесът на Величков фалира малко след като Агенцията по вписванията не продължава договорните си отношения с любимеца на поръчковите издания на олигарха Иво Прокопиев, които го изкарват „ангел“.

През 2014 г. Васил Величков е вкаран в служебното правителство като „съветник“ на вицепремиера Илияна Цанова, друг от кадрите на тандема Иво Прокопиев – Росен Плевнелиев. Целта е чрез Величков да се осигури достъп до европейско финансиране за въвеждането на „електронно управление“ на фирми от орбитата на кръга „Капитал“, заради това той остава и в редовното правителство. В периода 2015-2016 г. Величков получава пари от Министерския съвет като външен консултант, макар да се води съветник на вицепремиера по електронно управление и управление на администрацията Румяна Бъчварова.

Въпреки че е протежиран от вицепремиера на ГЕРБ, Величков остава верен на олигархичния кръг „Капитал“ и след прекратяването на мандата се присламчва към политическото ГМО на олигархията – „Да, България“, където подслон намират още няколко от екипа на Румяна Бъчварова.

Така се оказва, че финализирането на проверката на Инспектората на Министерството на правосъдието в Агенцията по вписванията съвпада с провала на изборите на двата проекта на олигархията. Последвалите обвинения и разпалването на война между симпатизантите на „Нова република – ДСБ“ и „Да, България“ пък поставя протежетата на Атанас Атанасов и Васил Величков в конфузна ситуация. Засега е ясно, че марионетката на „Да, България“ – „калинката“ Надя Георгиева, е уволнена, докато „градската“ на заместник-председателя на ДСБ засега запазва поста си.

Служебният правосъден министър Мария Павлова може да осигури баланс между враждуващите жълтопаветници, но извън шегата няма как Маркова да продължи да заема поста ръководител на Агенцията по вписванията, след като именно с нейното знание и действия почти две години администрацията на държавната институция е ръководена от „калинка“, назначена след опорочен и нагласен конкурс.

И всичко това се е случвало не просто с покровителството, а по волята на марионетките на олигархията – Христо Иванов, Радан Кънев, Атанас Атанасов, Васил Величков.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване