Thalloderma Shop
04/06/17 04:35
(http://www.klassa.bg/)

Сръбски съд пак отказа екстрадицията на Цветан Василев

 

Апелативните магистрати пратиха делото отново на първа инстанция

Апелативният съд в Белград за втори път анулира решението за екстрадиране на банкера беглец Цветан Василев. Това съобщи говорителката на Апелативния съд Миряна Пилич за сръбската информационна агенция Танюг. Решението отново гласи, че Висшия съд трябва да повтори процедурата за установяване на предпоставките за екстрадирането му.
Процедурата по екстрадиция на българския бизнесмен се намира пред Апелативния съд за втори път. Тази институция отмени през март 2015 г. решението за екстрадиция и върна въпроса към Висшия съд за решение. Висшият съд два пъти взе решение за екстрадиция, последното през април миналата година, но тъй като за предаването се взимат решения, а не присъди, те могат неограничен брой пъти да се връщат обратно към Висшия съд. Междувременно редица медии и политици, сред които и експремиерът Зоран Живкович поставяха въпроса защо се протака процедурата за екстрадирането на банкера беглец в България и има ли разпънат над него политически чадър от властимащи в западната ни съседка. Сръбските медии писаха, че Василев е подал молба за убежище в Сърбия, но не е известно взето ли е решение за тази молба. 
Банкерът беглец Цветан Василев и още 17 души ще бъдат изправени пред Специализирания наказателен съд за източването на фалираната КТБ. Василев може да влезе зад решетките за цели 20 години. Той е сочен като лидер на организираната престъпна група. Най-сериозното обвинение срещу него обаче е за длъжностно присвояване в особено големи размери. Както стана ясно още през 2016 година след международния одитен доклад на „Аликс партнърс“, Василев остави след себе си дупка от 5,7 млрд. лв. кредити в трезора, от които не повече от 800 млн. лв. можело да бъдат събрани. Основната част от раздадените средства отишла при свързани с пишман банкера дружества, подставени лица и фирми бушони.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване