Thalloderma Shop
04/06/17 04:42
(http://www.klassa.bg/)

Уволнение в МП заради скандален закон

 

ГЕРБ и БСП се разграничиха от предложението

Чиновникът от Министерството на правосъдието Любомир Талев се прости със стола си днес заради скандал с публикуваните ден по-рано поправки в Изборния кодекс, които въвеждат уседналост и за парламентарните и президентските избори, също както при местните. Текстовете, довели до уволнението в МП бяха качени за обществено обсъждане на правителствения портал като допълнение към промени в Закона за българското гражданство и в крайна сметка бяха оттеглени. С тях се предвиждаше изискване бюлетина за депутати или за президент да могат да пускат само избирателите, живели през последните 3 месеца в България и така на практика се пресичаше възможността на нашенците зад граница да гласуват. Това предизвика реакцията на сънародниците ни, а конституционният съдия Анастас Анастасов предупреди, че така предложената уседналост не е приложима на практика. Предложението наѝ-вероятно ще бъде

атакувано в КС

предупреди Анастасов, по чиито думи има много българи, които работят в чужбина и не са с постоянно местожителство зад граница.

Часове след недоволството МП обяви, че сваля целия проект за законодателни промени заради констатирани от служебния министър Мария Павлова несъвършенства в текстовете и мотивите към него, както и несъответствия с конституцията. Наред с това тя уволнила директора на дирекция „Съвет по законодателството“ Любомир Талев, който публикувал поправките на своя глава. „Министерството счита, че действията на служителя са умишлени, с цел злепоставяне на институцията, тъй като каченият законопроект не е бил съгласуван с министъра“, посочиха от ведомството. И уточниха, че първоначално готвеният законопроект предвиждал българите в страни от ЕС да могат да гласуват.

„Институцията се злепостави сама“, коментира обаче в отговор Екатерина Захариева от ГЕРБ, която бе правосъден министър в кабинета „Борисов 2“. Тя определи обясненията на ведомството като „смешно оправдание“ и уточни, че не е възможно поправки в закон да излязат за обществено обсъждане

без знанието на министъра

„Някой, който изобщо няма вина да отнесе негативите, които те ясно са осъзнали“, заподозря Захариева какво се крие зад спешното оттегляне на текстовете и уволнението на чиновника.

Междувременно след ГЕРБ и БСП се разграничи от предложението, което ограничавало избирателните права на сънародниците ни зад граница. „Не е работа на служебното правителство да решава въпроси свързани с изборното законодателство”, заяви Кристиан Вигенин.

 

Борисов: Пак се „объркаха“

Пак се „объркаха“...този път с промените в изборното законодателство. Така експремиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов иронизира с пост във „Фейсбук“ неразбориите с предложенията на МП и спешно оттегления законопроект, с който се предвиждаше изискване за уседналост за гласуване и на президентските и парламентарните избори. „Докога ще си мислят, че сме толкова наивни?!“, попита риторично Борисов.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване