Thalloderma Shop
04/07/17 13:48
(http://www.clubz.bg/)

И-и-и... няма нито „Гласувайте за"...

Централната избирателна комисия (ЦИК) отказа да одобри плащане по медийните пакети на Клуб Z, защото... ей така. Произволното решение е мотивирано с несъществуващи изисквания. И това не ни се случва за първи път.

Миналата година интернет сайтовете, предлагащи новинарско съдържание, не бяха медии. Или поне така реши ЦИК, отказвайки да им изплаща средства от медийните пакети за изборите за президент и националния референдум.

На току-що отминалите избори за народни представители ЦИК се поправи – новинарските сайтове станаха медии. Но въпреки това ЦИК отново отказа да им изплаща средства по медийни пакети. Този път заради... съдържанието на публикуваните предизборни материали.

С този казус се сблъска Клуб Z. По време на кампанията за извънредния вот на 26 март т.г. сайтът ни сключи договор с ПП ДОСТ за публикуването на четири аналитични статии на стойност 6000 лева без ДДС. Материалите бяха изработени и предоставени от формацията на Лютви Местан.

Съгласно изискванията на Изборния кодекс и решенията на ЦИК Клуб Z съвестно отправи запитване до комисията дали ДОСТ разполага с необходимата сума по медиен пакет. Получихме положителен отговор. Предоставихме за одобрение на ЦИК всички необходиим документи плюс договора с ДОСТ. В телефонен разговор г-жа Ганка Герасимова, лице за контакт във връзка с разходването на средствата за медийните пакети, ни увери, че договорът ни е одобрен. И няма проблем сумата да бъде изплатена.

Оставяме настрана дългата и тромава процедура и забавените отговори от ЦИК, заради които и при най-добро желание всяка една медия може да не успее да изпълни задълженията си по договор, заради липса на време (все пак предизборните кампании приключват на точно определена дата). Въпреки това, след като обявихме публично договора си с ДОСТ, успяхме да публикуваме в срок четирите, предоставени от партията материала, придружени от всички задължителни и изисквани от Изборния кодекс и решенията на ЦИК атрибути: обозначение за платено съдържание и изречението „Купуването и продаването на гласове е престъпление“. Уверете се сами:

След това си потърсихме парите, съгласно единствените четири изисквания на ЦИК, които фигурират в нейно Решение №4279-НС/11.02.2017 г. А именно - до 2 май 2017 г. да изпратим:

1. Писмено искане за заплащане на медийната услуга;
2. Протокол, подписан от страните по договора, за приемане на изпълнението;
3. Доказателства, удостоверяващи изпълнението на предмета на договора в пълен обем;
4. Оригинал на фактура.

Още на 30 март т.г. всички необходими документи заминаха към ЦИК. И бъдете сигурни -  причината е, че сме стриктни във всичко, а не, че жизнено се нуждаем от тези пари. 6000 лева са твърде малка и недостатъчна сума, за да покрие дори нищожни разходи, свързани със създаването на съдържанието, което четете всеки ден. Въпрос на принцип е.

На 6 април ЦИК проведе заседание. Проследете как протече точката, свързана с договора между ДОСТ и Клуб Z:

Катя Иванова

Докладчик Катя Иванова: Постъпило е искане с входящ № НС -24-290. Искането е постъпило от „Зебра.БГН“ АД – Клуб Z, по договор за медийни услуги с политическа партия ДОСТ. Стойността на договора 7200 лева с ДДС. Приложени са всички изискуеми документи, удостоверяващи изпълнението на договор. Касае се за (само секунда сега ще ви кажа за какво точно) – четири броя аналитични статии в сайта, съгласно договора, като се удостоверява, че дейността е извършена. Приложени са и съответните доказателства, както и искане, и фактура за изплащане на съответната сума.

Водеща на заседанието Мария Мусорлиева: Режим на гласуване, уважаеми колеги.

Мартин Райков

Мартин Райков, предложен за член на ЦИК от АБВ: Аз имам...

Мария Мусорлиева: Заповядайте, извинете, не ви видях.

Мартин Райков: Аз имам предложение да не ги одобрим тези заявки, тъй като се запознах с четирите статии и няма нищо предизборно в тях, а основно са нападки към друга конкретна партия. И-и-и няма нито „Гласувайте за...“, нито бюлетина, а са изявления на Евгений Михайлов за... против ДПС и всякакви такива различни, как трябва да се гласува, как... Отделно ние плащаме, ЦИК плаща за нещо, което... тук има нападки срещу ЦИК, че се ограничава гласуването. Няма нищо предизборно в тия статии. Не виждам защо трябва да плащаме с държавни пари за тия статии, които са нападки против политически субекти и държавни институции.

Само за сведение – никъде в Изборния кодекс, както и никъде в Решение №4279-НС/11.02.2017 г. за медийните пакети, няма изискване какво да е съдържанието на материалите. Още по-малко те да съдържат „Гласувайте за...“, или номер на бюлетина. В същото време публикуваните материали не са анонимни - всеки един от тях има свой автор, застанал с името си зад публикуваното мнение. В тях обиди, уронващи нечие добро име, няма.

И, извинете, работа на ЦИК ли е да решава коя партия как ще води кампанията си: с призиви „Гласувайте за...“ или с аналитични материали, насочени очевидно към друга - не толкова първосигнална, публика.

Мария Мусорлиева

Мария Мусорлиева: Разбрах. По съществото си това е обратното предложение. Подлагам първо на гласуване основното предложение на г-жа Иванова и след това ще подложа гласуване предложението на г-н Райков. Сега - режим на гласуване на предложеното от Иванова.

Мъжки глас: Тринадесет в зала. Пет „за“, осем „против“. „За“ - колегите Грозева, Иванова, Бойкинова, Сидерова и Цанева. „Против“ - колегите Баханов, Чаушев, Ивков, Нейкова, Мусорлиева, Райков, Сюлейман, Цачев. Извън зала – колегите Андреев, Арнаудов, Пенев, Христов, Алексиева, Матева, Солакова и Томов.

Мария Мусорлиева: Режим на гласуване на предложеното от колегата Райков. (Шум в залата.) Значи, подлагам на гласуване предложението на г-н Райков. Много ви моля. Как... (Шумът продължава.) За помощ на колегите: със зелено „да не се одобри“, с червено „да се одобри“ е този път гласуването. (Настава какофония в залата. Откроява се женски глас: „Не е така. Това е второ предложение“.) Второто... Не ми скачайте, ако обичате. Със зелено в момента е „да не се одобри“ - това казваме, с червено е „да се одобри“. Моля ви... Прегласуване... (Женски глас говори паралелно с Мусорлиева и оспорва това, което тя твърди.) Прегласуване... Уважаеми колеги, предложението на колегата Райков е да не се одобри, със зелено гласувате „да не се одобри“, с червено - „да се одобри“. Т.е. на колегата, така... Режим на гласуване.

Мъжки глас: Тринадесет в зала. Осем „за, пет „против“. „За“ са колегите Баханов, Чаушев, Ивков, Нейкова, Мусорлиев, Райков, Сюлейман, Цачев. „Против“ - колегите Грозева, Иванова, Бойкинова, Сидерова и Цанева. Същите отсъстват.

Повече от очевидно е, че цялостното отношение на ЦИК към медията ни може да се характеризира като класическа наказателна акция.

От време на време Клуб Z е медия, от време на време – не е. Специално за нашите договори се „дописват“ несъществуващи разпоредби на Изборния кодекс за съдържанието на платените публикации. Дори по време на предишните избори ЦИК опита да ни санкционира за несъществуващи нарушения – за публикуване на резултати от екзитполове. Добре, че областният управител на София явно има добри юристи, които са видели, че няма основание за наказание и въобще не издаде предписание за глоба за несъществуващо нарушение, както настояваше ЦИК.

Колкото и да си мислят някои определени членове на ЦИК, че са особено значими, защото послушно ни създават някакви срамно дребни пречки – сбъркали са.  Освен че не са значими, не са и вечни. А някои вече дори си нямат парламентарна партия, която да ги нагласява на "топли местенца".

Публикувана на 04/07/17 13:48 http://www.clubz.bg/52591-i_i_i_nqma_nito_%E2%80%9Eglasuvajte_za

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване