Thalloderma Shop
04/07/17 07:14
(http://www.klassa.bg/)

САЩ извърши ракетен удар срещу Сирия

 Рано тази сутрин САЩ са извършили редица ракетни удари в Сирия, предадоха международните агенции. Президентът на страната Доналд Тръмп съобщи, че това е директен отговор на химическата атака в Хан Шейхун, за която Запада обвинява режима на Басар Асад.

При тази атака загинаха 70 души.

59 ракети "Томахоук" са изстреляни към военната база Шейхат, която е разположена в близост до град Хомс. Според американското разузнаване именно оттам е започнала газовата атака със зарин, пише The Guardian. За да извършат този удар щатските военни са тръгнали от самолетоносач в Средиземно море.

"От жизненоважен интерес за националната сигурност на САЩ е да предотвратим разпространението и използването на смъртоносни химически оръжия", заяви Тръмп в официално изявление след ударите.

Пентагонът съобщи, че Русия е била уведомена за предстоящите удари, които подготвят американските военни. Държавният секретар Рекс Тилърсън обаче коментира, че "не е имало дискусия" с Москва, но допълни, че е спазено споразумението между военните на САЩ и Русия за избягване на конфликти, допълва ТАСС.

Американското военно министерство посочва още, че при удара са нанесени щети върху сирийски военни самолети и съпътстваща инфраструктура.

Губернаторът на Хомс Талал Барази коментира, че подобни удари са в услуга на терористите, допълва Ройтерс. "Сирийското управление и сирийската политика не се променя", каза той и допълни, че има сериозни материални щети, но не и "големи човешки жертви".

Все още няма официална реакция на Москва за удара. В региона има руски военни части. 

По статията работи: Деляна Петкова

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване