Thalloderma Shop
04/07/17 06:54
(http://www.klassa.bg/)

Чиновник открадна оферта за 250 млн. лв. за тунел „Железница”

 

Обискираха дома му, повдигнаха му обвинение

Чиновник открадна папката с техническата оферта на една от фирмите, участваща в търга за строителството на тунел „Железница” на лот 3.1 на АМ „Струма”. Целта е била въпросната фирма да отпадне от търга. Това стана ясно от информация от прокуратурата. Книжата са намерени в дома на Стефан Гайтанджиев на 31 март в петък, който е външен оценител на участниците в търга. Бил главен секретар на дирекция в АПИ по времето на управлението на тройната коалиция, именно когато на България са й спрени всички европейски пари за пътища

заради далаверата „Батко и Братко”.

Разследването за изчезналите документи започва още същия ден, веднага след като член от комисията по търга е забелязал, че липсва въпросната папка с документите в оригинал. Тогава е обискиран и домът на Гайтанджиев. Той не е давал обяснения, повдигнато му обвинение за укриване на документи и е пуснат с мярка за неотклонение „Подписка”. Документите са намерени на видно място в дома му, обясниха разследващи. Предстоят разпити на свидетели, които да потвърдят дали това е изчезналата оферта за търга за тунел "Железница" на магистрала "Струма".

Тунелът е с дължина около 2 км и е част от лот 3.1 на недостроения аутобан към Кулата и Солун. За подземното съоръжение бе предвиден отделен търг. Целият лот 3,1 между Благоевград и Крупник е с дължина 12,6 км.

Шефът на Агенция „Пътна инфраструктура” (АПИ) Пирин Пенчев в специално изявление в строителното министерство, потвърди случая с изчезналата папка с техническата оферта. Той обяви, че заради станалото е

наредил прекратяване на процедурата

по избор на изпълнител, защото тя е компрометирана. По думите му в противен случай би имало голям риск България да загуби одобреното финансиране от еврофондовете за изграждането на тунела. Прекратяването е единственото законосъобразно решение, смята той. Шефът на АПИ каза още, че започва работа по подготовката на нова документация, съгласно действащия ЗОП, за да може следващото правителство да обяви по-бързо поръчката. Тя ще бъде по вече избраното трасе, без промяна на техническите параметри.

Служебният министър на МРРБ Спас Попниколов подкрепи решението на шефа па пътната агенция да спре процедурата за тунел „Железница”. Според него продължаването й би довело до пълна загуба на доверието на европейските ни партньори. Той припомни, че в началото на мандата си е

констатирал 6-месечно забавяне в работата на комисията

за оценка на офертите. Попниколов изрази оптимизъм, че проектирането и строителството на тунела може да завършат в сроковете определени по оперативната програма „Транспорт и транспортна инфраструктура”.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване