Thalloderma Shop
04/08/17 15:17
(http://www.clubz.bg/)

ДБГ протестира, че ГЕРБ и патриотите обсъждат избирателната система

Антони Тренчев. Снимка БГНЕС

Движение България на гражданите разпространи позиция срещу включването на темата за промяна на избирателната система в преговорите между ГЕРБ и Обединените патриоти за съставяне на правителство.

Не приемаме подобен фундаментален въпрос да се решава по време на договорки за постове и министерски кресла. Преценката за това как да се провеждат изборите, може да се направи само след задълбочен експертен дебат, какъвто до този момент не се състоя, въпреки нашето настояване", се казва в позицията.

ДБГ, която в момента се управлява от зам.-председателите Антони Тренчев и Димитър Делчев, припомня, че "изцяло мажоритарна избирателна система в западните демокрации, към които България се стреми, няма".

"Подобен тип избори се провеждат в няколко държави от Третия свят. Изцяло мажоритарна система ще доведе до двупартиен модел на ГЕРБ и БСП в България, като тези, които ще районират държавата, ще определят коя партия да получи малко повече. При практиките за купуване на гласове, които се видяха и на последните избори, означава, че ще е достатъчно да се купят 5 - 6000 гласа, за да се настани даден местен олигарх в депутатския стол", пише още партията, която до миналата седмица се оглавяваше от Меглена Кунева.

Според ДБГ промяната на избирателния модел, но това не трябва да бъде с риск за стабилността на демокрацията в държавата. Тренчев и Делчев предлагат засилване на мажоритарния елемент в пропорционалната система, което ще даде възможност на българите да избират своите народни представители, без да застрашава демократичните основи на обществото.

Движение България на гражданите настоява в най-кратки срокове след сформирането на постоянните парламентарни комисии в парламента да започне "обществен дебат за избирателната система, на който да бъдат поканени експерти с опит в изборните системи и законодателство, както и представители на всички партии, явили се на последните парламентарни избори".

На последните избори ДБГ се яви като част от Реформаторския блок и остана извън парламента. Това бе причината основателят на партията Меглена Кунева да подаде оставка от лидерския пост.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване