Thalloderma Shop
04/08/17 10:58
(http://www.klassa.bg/)

ЛАЗАРОВДЕН. ТРАПЕЗАТА НА ЛАЗАРОВДЕН 2017

 Какви са обичаите за големия пролетен празник Лазаровден?

Лазаровден през 2017 е на 8 април.

На този ден се извършва лазаруване. Момите обличали най-хубавите си дрехи, накичвали са богато косите си и са обикаляли къщите с благопожелания към домакините. Стопаните са ги дарявали със сурови яйца, които трябвл да бъдат боядисани на Велики четвъртък. Даряването с яйца е криело дълбок символ. Тъй като името Лазар означава здраве и дълголетие, така и суровото яйце е символизирало безсмъртието. С това яйце девойките можели да развалят магии и да предричат бъдещето. Най-простият начин за разваляне на магия е бил да се постави яйце до главата на спящата девойка, а на другия ден да се изхвърли в течаща вода.

Особено голямо внимание девойките са отделяли за направата на лазарските китки. Те сабили изработвани от телчета, мъниста, пайети, разноцветни конци, хартиени цветя. На телчетата се нанизвали мъниста, след това са се завивали като ухо, а в края са се прикрепяли пискюлчета и пера. Украсените по този начин отделни елементи са се събирали заедно и са се обвивали с цветни конци.

Какво да сложим на трапезата на Лазаровден?

На Лазаровден са се пекли обредни хлябове от възрастните жени, а девойките са майсторяли кукли от тесто, които подарявали на следващия ден - Връбница.

Обредните хлябове преди не са се замесвали с мая, а с домашно приготвен квас. В глинен съд се е замесвало тесто от вода и брашно и се е оставяло да ферментира на открито 15-ина дни. След това се е вземало парченце за замесване, добавяли са се още малко брашно и вода и по този начин в къщата винаги е имало квас за хлебните изделия. На следващия ден е празникът Връбница-Цветница. От цъфнала върба момите са правили и венчета, пускали ги по реката и гадаели по тях. Чието венче първо изплувало, тази девойка първа щяла да се задоми. Освен върбови клонки, в него се вплитали първите пролетни цветя. Задължително е трябвало да има здравец. Важното при оплитането е цветята да имат дълги дръжки. Плетяла се е дълга плитка, чиито два края са се съединявали с панделка.

Независимо, че е точно седмица преди Великден, на този ден, както и на Лазаровден, може да се консумира риба.

Риба на шиш за Лазаровден

Риба на шиш се приготвя лесно. Продуктите са 1 кг риба - желателно филе, 4 глави по-дребен лук, 1 к. ч. олио, 1 к. ч. оцет, люти чушки от туршия, лимон, мащерка.

Нарязаното на парченца филе осоляваме и поръсваме с мащерка. След половин час нижем на шишчета като между парченцата риба слагаме лук, а на края една люта чушка. Потапяме шишчетата в олиото и оцета и печем на загрята скара. Поднасяме с лимон.

 

 

zdravni.com

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване