Thalloderma Shop
04/09/17 09:47
(http://www.clubz.bg/)

Атентат в църква в Египет, жертвите вече са 25

Най-малко 25 богомолци загинаха и поне 42 бяха ранени при бомбена експлозия в църква в Египет, предадоха местните медии и световните агенции.

Първоначалните съобщения бяха за 13 жертви, но броят бързо расте и вероятно ще расте още.

Кървавото нападение е станало, когато вярващи се стекли за богослужение в храм в град Танта, на 80 км северно от столицата Кайро. Днес египетските копти отбелязват Палмова неделя, седмица преди Великден. За нас този празник е Цветница.

Коптите са египетските християни. Те са най-голямата етнорелигиозна общност с древни корени в Близкия изток. Смята се, че са преки потомци на древните египтяни – коренното доислямско, неарабско население на Египет. Те са близо 10 на сто от 94-милионното население на страната.

Днешният атентат не е първият срещу коптите в Египет. През декември миналата година по време на неделна служба камикадзе се взриви в  църквата “Св. Павел и Петър” в Кайро. Тогава загинаха 30 богомолци, десетки бяха ранени. Това беше най-зловещият атентат срещу копската религиозна общност в Египет след този, осъществен на 1 януари 2011 г. в храм в Александрия с 20 жертви.

И за двата атентата отговорност пое ислямистката терористична организация “Даеш” (самозваната “Ислямска държава”).

Все още не се знае кой стои зад днешното покушение в храма в Танта.

Очаква се папа Франциск да посети Египет на 28 и 29 април т. г. По време на визитата си Светият отец възнамерява да изрази солидарността си с коптите, твърди източник от Ватикана.

Очаквайте подробности.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване