Thalloderma Shop
04/09/17 09:47
(http://www.clubz.bg/)

"Даеш" пое отговорност за 44 убити в две църкви в Египет

Два агентата в Египет срещу християните копти в деня на Палмова неделя, големият християнски празник, който ние наричаме Цветница и се чества седмица преди Възкресение Христово. Поне 31 богомолци загинаха и около 75 бяха ранени при бомбена експлозия в църква в град Танта - на 100-ина километра северно от столицата Кайро. 

Малко по-късно втора експлозия - отекна пред храм в Александрия като се съобщава за поне 13 жертви и още минимум 35 ранени. Броят на жертвите може да продължи да расте.

Първото по време кървавото нападение е станало, когато близо 2000 вярващи се стекли за богослужение в храма "Сейнт Джордж" в Танта. Малко по-късно Си Ен Ен съобщи за втора бомба, която е избухнала пред християнски храм "Сейнт Марк" в Александрия. Според информацията атентатор-самоубиец се е самовзривил през църквата, а сред загиналите е и полицай, който се опитал да спре нападателя. Затова и взривното устройство е задействано по-рано, а не вътре в храма, каквато вероятно е била целта, коментират местни и световни агенции. В храма в Александрия за литургия е бил и патриархът на египеската коптска църква Теодор Втори, но той не е пострадал. Не е ясно дали е бил в храма по-време на атаката или не - информациите все още са противоречиви.

Улицата в Танта след атентата в църквата "Сейнт Джордж". Снимка Туитър

Коптите са египетските християни. Те са най-голямата етнорелигиозна общност с древни корени в Близкия изток. Смята се, че са преки потомци на древните египтяни – коренното доислямско, неарабско население на Египет. Те са близо 10 на сто от 94-милионното население на страната.

Днешният атентат не е първият срещу коптите в Египет. През декември миналата година по време на неделна служба камикадзе се взриви в  църквата “Св. Павел и Петър” в Кайро. Тогава загинаха 30 богомолци, десетки бяха ранени. Това беше най-зловещият атентат срещу копската религиозна общност в Египет след този, осъществен на 1 януари 2011 г. в храм в Александрия с 20 жертви.

И за двата атентата отговорност пое ислямистката терористична организация “Даеш” (самозваната “Ислямска държава”).

По-късно "Франс прес" обяви, че "Даеш" поема отговорност за двете атаки в Египет от днес, позовавайки се на комуникационния канал на джихадистите "Амак".

Очаква се папа Франциск да посети Египет на 28 и 29 април т. г. По време на визитата си Светият отец възнамерява да изрази солидарността си с коптите, твърди източник от Ватикана.

Днес светия отец за католическия свят обяви, че се моли за Египет и душите на жерствите в жестокото нападение.

 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване