Thalloderma Shop
04/11/17 07:52
(http://www.clubz.bg/)

А колко е масата на несъстоятелността на КТБ?

Четири въпроса за КТБ към финансовия министър Кирил Ананиев са задали по Закона за достъп до обществена информацията бившите депутати Мартин Димитров, Петър Славов и Методи Андреев, представители на Нова Република.

Те припомнят, че за повече от 2 години са върнати под 5% от масата на несъстоятелността на банката и наричат резултата "крайно незадоволителен". 

„От страна на Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ) бяха изказани твърдения, че е необходима вътрешна проверка на работата на квесторите на КТБ. Дали и на какво основание в техния мандат са допуснати огромен на брой и суми цесии и прихващания. Също така кои и по какви критерии от тези прихващания са оспорени пред съда. Дали всички най-големи по размер прихващания са оспорени или е извършена селекция", припомнят те.

Четирите въпроса, които задават по същество, са:

На колко възлиза масата на несъстоятелността на КТБ към 31.03.2017 година и от какви активи се състои?

Какъв е общият размер на предявените от синдиците на КТБ съдебни искове към 31.03.2017 година и за каква част от тях са наложени обезпечителни мерки – запори на средства и възбрани върху имоти и други?

Какъв е размерът на оценените като несъбираеми кредити?

По какви критерии синдиците са решавали кои прихващания да бъдат оспорени и кои да не бъдат?

Според Димитров, Славов и Андреев не е ясно и какви са били критериите за оспорване на едни цесии  и прихващания пред съда, а на други - не. И питат дали Министерството на финансите е одобрявало "подбора". Според бившите депутати е нуждо и да се наеме нова международна компания, която да се заеме с връщането на източените средства от банката. 

Времето за отговор на министър Ананиев по закон изтича идната седмица, ако от Министерството на финансите не поискат отсрочка от 14 дни, каквато опция има по закон и ако от институцията не откажат отговор на някакво основание.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване