Thalloderma Shop
04/11/17 21:16
(http://www.klassa.bg/)

Корнелия Нинова, БСП: Отказах на Бойко Борисов да бъда председател на парламента, защото няма как с един пост принципните различия да бъдат купени или преодолени

 Що се отнася до председателството в парламента, да получих предложение от г-н Борисов да стана председател на НС. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова след срещата й с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов в сградата на парламента, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Отказахме това предложение, защото нашата политика, тези 1 млн. българи, които ни подкрепиха, бяха за промяна и няма как с един пост тези принципни различия да бъдат купени или преодолени. Не водихме тази борба за постове, водихме принципна и ще я изведем докрай. Възможността да провеждаш политиките, не зависи от това дали имаш председател на парламента, дали имаш мнозинство в залата, което ги гласува“, коментира Нинова. По думите й ГЕРБ са спечелили изборите. „Имат възможност да направят мнозинство, да съставят правителство с Патриотите, с г-н Марешки, с ДПС дори, ако желаят. Отговорността е тяхна и няма как един председател, който няма мнозинство в залата да може да провежда политиките на неговата партия или да се приемат законите, когато с в малцинство“, добави тя. За председателството на комисии, тя заяви, че ще бъде обсъден въпросът за комисиите. По думите й конкретно за разпределение на постове в комисии, не са се уточнявали.
Нинова коментира, че законопроектите, които внасят, изразяват техните политики. „Ще търсим подкрепа от другите партии и вероятно ще се получават плаващи мнозинства. Например, когато предложим преизчисление на пенсиите, вероятно ще бъдем подкрепени от други парламентарни групи в НС“, добави Нинова. 
За Турция, лидерът на БСП заяви, че не са обсъждали конкретно този въпрос, но препотвърждава позицията на партията. „Допускам, че и те мислят така. Не бива политическите партии, държавници, лидери, политици и цялото ни общество да допускаме друга държава, независимо коя е, да се меси във вътрешните ни работи. Външната политика трябва да е наша, която се прави вътре в България и да се отстоява навън, а не обратното. Въпреки, че не сме стигали до такива детайли в разговорите, допускам, че това може да бъде общо съгласие. Не мога да гадая какъв ще е резултатът от референдума“, уточни Нинова.
За въвеждането на мажоритарен вот, политическото мнение на БСП е за въвеждане на смесена система 50/50 – мажоритарен и пропорционален избор. „Не сме обсъждали друг вариант на политическа позиция“, каза още тя.
Люба АЛЕКСИЕВА 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване