Thalloderma Shop
04/14/17 15:50
(http://www.klassa.bg/)

Политически борби на Балканите засенчват радостта от Великден

 Великден заема специално място в сърцата на повечето хора на Балканите, предлагайки комбинация от харесвани традиции, радостни моменти със семейството и приятелите, почерпка и красиви гледки. В много балкански страни обаче спокойствието на християнския празник, който трябва да обедини хора от различни етноси и религии, е помрачен от комбинация от политически, социални и междуетнически напрежения, които европейският комисар по разширяването Йоханес Хан оприличава на „тиган, пълен с олио“, пише Balkan Insight, цитиран от агенция "Фокус".
Докато балканските граждани знаят как да празнуват и със сигурност ще извлекат най-доброто от предстоящите празници, редица тревожни въпроси могат да накарат някои от тях да не спят през нощта.

България – поредно правителство е близо до съставяне

България изглежда е близо до има свое трето правителство за пет години – период, белязан от масови протести и политически сътресения.
Водещата дясноцентристка партия ГЕРБ, която зае първо място в предсрочните парламентарни избори на 26 март, и националистическата коалиция „Обединени патриоти, която остана на трето място, постигнаха споразумение по програма за тяхно бъдещо коалиционно правителство.
Документът е дълъг 21 страници, символ на отдадеността на коалицията да управлява страната за пълен четиригодишен мандат.
Лидерът на ГЕРБ, Бойко Борисов, коментира, че министерските постове в кабинета, който той ще ръководи, ще бъдат определени в седмицата след великденските празници.


Сърбия – разтърсена от улични протести

Протести срещу правителството изведоха хиляди хора на улиците в Сърбия всяка вечер през последните две седмици, откакто министър-председателя в оставка Александър Вучич спечели президентските избори на 2 април.
И докато студентите доминират предната линия на „Протеста срещу диктатурата“, други социални групи също се присъединиха. Тяхното основно искане е оставката на правителството. Реакцията на самия Вучич беше да заяви, че протестите са легитимни до момента, в който остават мирни.
Участниците коментираха, че ще продължат своите митинги след Великден.
Докато Вучич предстои да стане президент на Сърбия, остава неясно кой ще го замени като премиер. Местният всекидневник „Блиц“ коментира, че е почти сигурно, че той или тя няма да дойде от редиците на управляващата Сръбска прогресивна партия на Вучич. Въпреки това най-вероятно ще остане на поста за година, тъй като нови парламентарни избори вероятно ще бъдат насрочени през следващите два месеца.

Македония – патовата ситуация поражда опасения за насилите

Великденският празник в Македония идва насред дълбока криза, гравитираща около отказа на президента Георги Иванов и партия ВМРО-ДПМНЕ да признаят изборните резултати от декември и да позволят съставянето на правителство, оглавявано от опозиционната партия Социалдемократически съюз на Македония (СДСМ).
На фона многократните призиви от страна на ВМРО-ДПМНЕ към хората да „защитават страната“ от предполагаемата опасност от сформирането на новото правителство, протести от поддръжници на партията разтърсиха столицата Скопие и градове в цялата страна.
Протестиращите, както и нови „патриотични сдружения“ индиректно заплашиха с насилие, ако СДСМ опита да избере нов председател на парламента и ново правителство напук на държавния глава.

Албания – бойкот на опозицията заплашва изборите

От февруари насам опозицията бойкотира парламента и устрои улична демонстрация в Тирана в знак на протест срещу оглавяваното от Социалистическата партия на Албания правителство.
Лидерът на опозиционната Демократическа партия на Албания, Лулзим Баша, настоя социалистическият министър-председател Еди Рама да се оттегли и да позволи съставянето на служебно правителство, което може да води страната към „свободни и честни избори“.
Опозицията твърди, че парите, спечели от широко разпространеното отглеждане на канабис, може лесно да бъдат използвани от управляващите партии за манипулиране на изборите.
В допълнение към кризата в понеделник 27 опозиционни партии отказаха да се регистрират за изборите на 18 юни. Сега не е ясно дали изборите могат да продължат.

Косово – свежа натиск за изместване на премиера Иса Мустафа

Косово започва почивката на фона на свежи опити на опозицията да свали правителството на министър-председателя Иса Мустафа.
Опозиционната партия „Инициатива за Косово“ инициира нов вот на недоверие в коалиционното правителство на Мустафа, което беше подкрепяно от други две партии – „Самоопределяне“ и „Алианс за бъдещето на Косово“.
Опозицията също така опитва да привлече депутати от управляващата „Демократическа партия на Косово“, за да се увери, че има достатъчно гласове да измести Мустафа.
Същевременно партиите в правителството опитват да съберат необходимите гласове за ратифициране на спорно споразумение за демаркиране на границата с Черна гора.
Парламентът все още не е ратифицирал споразумението, заради силна съпротива от страна на опозиционните партии, които твърдят, че страната предава част от територията си. Европейският съюз обаче направи приемането на споразумението основното условие за либерализация на визовия режим с Косово.

Румъния – без почивка за управляващите Социалдемократи

Румънското правителство, начело със Социалдемократическата партия, е подложено на огън, заради повишаване на заплатите и отмяна данъците върху доходите без направена оценка за въздействието върху държавния бюджет и икономиката, докато депутатите от управляващата партия и министри продължават да оказват натиск за отхлабване на антикорупционното законодателство в страната.
Правителството в Букурещ реши да повиши заплатите на служителите в публичния сектор на етапи до 2022 г., въпреки предупреждения от страна на икономисти и на Централната банка, че икономиката на страната не разполага с капацитета да покрие такива повишения. Експерти предупредиха, че почти една трета от бюджета ще бъде изразходвана за заплати.
Управляващите също така планират да понижат данъка върху доходите от 16 на 10%, както и до нула процента за тези, които печелят по-малко от две хиляди леи (450 евро) на месец. Икономически експерти предупреждават, че премахването на данъците върху доходите ще доведе до други разходи.
Румънските министри също замислят истинска фискална революция: правителството планира да въведе нови данъци за домакинствата и с цел да работи това, държавата ще наеме 25 хил. фискални експерти, които да помогнат на румънците да попълнят отчети за доходите и да осигурят постъпления за всички приспаднати разходи.

Босна – етническите борби се превръщат в междупартийни войни

Трите членки на тристранното президентство на Босна и Херцеговина във вторник проведоха заседание след почти три месеца никакви срещи, въпреки че според правилата за длъжни да заседават най-малко веднъж в рамките на 14 дни.
Причината за дългата пауза беше гневът на босненските сърби относно провалил се опит от страна на босненците в страната, водени от босненския член на президентството Бакир Изетбегович, да обжалват решението за геноцид, което сваля от съседна Сърбия обвиненията, че е участвала в геноцида в Сребреница по време на войната между 1992 и 1995 г.
Сръбският член на президентството Младен Иванич и хърватският му колега Драган Чович блокираха оплакването и обвиниха Изетбегович, че настоява за обжалване преди това да осигури консенсус.
Чович също така възнегодува срещу Изетбегович, че е попречил на хърватите да получат своя общност в Босна, каквато имат сърбите в Република Сръбска.
Междуетническите спорове в Босна и Херцеговина също се припокриват с междупартийни сблъсъци, тъй като сръбските партии в Република Сръбска се борят за власт помежду си, както и с босненските партии в национален мащаб.

segabg.com

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване