Thalloderma Shop
04/14/17 11:33
(http://www.klassa.bg/)

Трибагреникът срещу вандалите в София

 Столичен инспекторат откри ефективен и естетичен начин да се справи с безразборното лепене на плакати и рисуване на графити по електрическите табла из софийските улици. След като постоянното почистване и дебнене за нарушители се оказаха безрезултатни от общинската структура започнаха да ги пребоядисват в цветовете на националния флаг. Резултатите са окуражаващи.

Идеята се родила по повод националния празник 3 март, а пилотният обект е табло край спирката до операта на бул. „Дондуков“, което е чест обект на вандализъм. „След неколкократни поправки и пребоядисване стана ясно, че така няма да се получи – отново лепяха и драскаха по него. Затова решихме за 3 март да го украсим с цветовете на трибагреника. Получи се много хубаво и оттогава до днес няма нито една лепенка или графит по това табло“, разкза пред „Труд“ началникът на контрола върху рекламната дейност към Столичния инспекторат Иво Пенев.

Обнадеждени от успеха, от инспектората решили да боядисат в бяло, зелено и червено още няколко табла и да кръстят инициативата „Нарисувай флага“. Първото от тях било при кръстовището на „Гурко“ и „Левски“. „Когато започнахме работа се събраха голям брой хора, които снимаха и изразяваха одобрение към това, което вършим. Толкова много спонтанни позитивни мнения не сме събирали за нито една инициатива досега и това ни дава увереност, че може би сме открили ефективен начин да предпазим от увреждане определени елементи от градската среда“, обясни Иво Пенев.

В рамките на инициативата „Нарисувай флага“ за седмица са боядисани 10 електрически табла. Сега от инспектората обмислят как да приложат идеята спрямо други обекти, които са честа мишена на посегателства – пейки, фасади, подлези, надлези, метростанции. „Инициативата се оказа успешна и няма да се ограничаваме само до електрическите табла. Тя няма срок, така че приемаме предложения от гражданите за включването на други обекти в нея. Можем да съдействаме с материали, четки, бои и логистика“, казаха от структурата.
Хора от „Лозенец“ и „Младост“ вече са изявили желание да се включат като предлагат сами да изрисуват определени обекти в своите райони.

Много често заловените извършители на подобни административни нарушения като незаконното лепене и драскане, се оказват или малолетни и непълнолетни или хора с нисък социално-икономически статус, които не могат да плащат наложените им глоби. Затова по-добрата стратегия е превенцията и възпирането на подобни прояви,.
Хората изпитват скрупули от това да посегнат на националното знаме, а и знаят, че общественото мнение би било крайно негативно спрямо всеки, който би посегнал на този символ, коментира Иво Пенев.
„Нашата задача е да запазим града чист и ако това е начин да го постигнем, ще продължим да го правим. Подкрепата на обществеността ни мотивира още повече“, категорични са от Столичен инспекторат.

 


Засаждат жив трикольор на 25 квадратни метра във Владая

 

Инициативата „Нарисувай трибагреника“ няма да се ограничи само до боядисване в бяло, зелено и червено. Националният трикольор ще оживее в композиция от цветя върху площ 25 квадратни метра. Тя ще бъде разположена край паметника „1300 години България“ във Владая. От Столичния инспекторат вече подготвят терена, а засаждането на цветята ще започне веднага след Великденските празници.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване