Thalloderma Shop
04/15/17 07:54
(http://www.klassa.bg/)

Водата в Хасково е забранена за пиене и готвене от четвъртък вечер

 Новите изследвания за уран и радиоактивни вещества във водата на Хасково също сочат завишени показатели
Водата в града е забранена за пиене и готвене от от четвъртък вечер. Причината - завишени стойности на уран и алфа активност от 3 до 13 пъти над нормата, съобщиха от Районната здравна инспекция. 

Осигурени са шест водоноски, очакват се още шест от Кърджали. Водоноски вече има пред многопрофилната болница и отделението за новородени. Водоноските се дезинфекцират, а водата в тях се изследва предварително. Мярката се взе снощи от Кризисния щаб, свикан от областният управител Минко Ангелов, който каза: 
Последните показатели всъщност ги няма при нас като данни. Има отклонения от максимално допустимите стойности за съдържание на уран, но не мога да ги коментирам в детайли, защото тези данни са налични при Междуведомствената комисия.
Жителите на Хасково обаче са притеснени от качеството на водата:

Според мен, такава забрана - устна, изобщо не може да се случи. Трябва направо да се спре водата. Какво означава "забранено"? Ние сме с малки деца. Как си представяте да не ползвам вода? Дори някои да не го споделят явно, са обезпокоени и се замислят всеки път когато се приближат до чешмата".

В началото на седмицата стана ясно, че данните за завишени стойности на уран са от края на октомври, миналата година. Повече от 5 месеца обаче протоколите от анализите не са били огласявани. Прокуратурата започна проверка по случая. 

Ден след като от здравното министерство обясниха, че водата в Хасково не е опасна, се стигна до забрана за пиене и готвене. 
Доктор Соня Димитрова от РЗИ не успя да обясни защо се налагат крайните мерки. 
И сме взели резултати. Резултатите са изпратени в Националния център по радиология и радиационна защита. Не са излезли окончателни резултати. 

Училища и детски градини трябва да закупят минерална вода с пари от делегираните си бюджети.
Ще изпълним дословно предписанията, които дават РЗИ, каза заместник-кметът на Хасково Велин Балкански.

Георги Пеев, общински съветник от Хасково, заяви:
Никой не може да ме убеди мен, че след като през октомври още се е знаело за тези повишени показатели на уран във водата на Хасково, някой чиновник своеволно е решил да скрие информацията и да я изнесе в годишен доклад 6 месеца по-късно. На този човек вероятно му е наредено това нещо да бъде покрито, защото това нещо съвпадна със средата на кампанията за президентските избори. На никого този скандал тогава не би му изнесъл. Проблемът е липсата на информация.

segabg.com

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване