Thalloderma Shop
04/16/17 06:43
(http://www.klassa.bg/)

ПАРАДОКС ли е ВЪЗКРЕСЕНИЕТО?

 Християнството е разбираемо и в същото време невероятно. Обикновено, но и свръхестествено. Привлекателно, но и така абсурдно! Как е възможно една и съща личност да бъде представяна и като Агне, и като Лъв, да бъде и Спасител, и Съдия, да носи и трънен венец, и корона? Как да обясним този феноменален парадокс? Има ли обяснение изобщо? Това ли е причината милиони да предпочитат да търсят истината навсякъде другаде, ала не и на страниците на Библията?

Каквото и да мислят хората, това няма да промени хода на историята, нито пък факта, че нейното летоброене се променя именно с раждането на Божия Агнец, Лъва от племето на Юда, Давидовия Отрасъл, Господния Служител, Човешкия Син, Втория Адам, Вечния по дни, Княза на Мира, Месията Исус от Назарет. В 2017 година и на изток, и на запад ВЕЛИКИЯТ ДЕН ще е един за всички. Няма да ви натъжавам с причините за разликите в мисленето на Изтока и Запада. Няма и да обяснявам защо едните и другите празнуват Възкресение в един и същи ден само веднъж на седем години. Ще се съсредоточа върху истината, която прави този ден ВЕЛИК.

Как Агнето става Лъв? Кога Спасителят се превръща в Съдия? Защо се налага Князът на мира да се появи с блестящ меч, който е готов да воюва и да побеждава?

Всъщност къде е центърът? Кое липсва? Какво ни убягва? Нещото, без което нямаше да празнуваме Великден днес. Онова презряно "нещо", което липсва от много проповеди и така наречени „успели“ богословия днес, а и в хода на столетията. Ако още не сте се досетили, става дума за КРЪСТА. Защо и преди 2000 години, и днес, кръстът е считан за излишно безумие? Защо Петър беше порицан (наречен „сатана“), когато се опита да възрази, че кръстът не бива да се "случва"? (Мат. 16:22) Не можеше ли да бъде заобиколен? Не можеше ли Варава да застане, увисне, умре на него, както си му е редът? Какъв е този невъзможен ужас - на кръста да отиде източникът на надеждата, онзи, Който според пътуващите за Емаус трябваше да избави Израил, а не да го изоставя в най-тежкия момент? (Лука 24:21)

Дотук се трупат само въпроси, а? Май няма нито един отговор?! Е, сещам се поне за един и той се свежда до истината: "Моите мисли не са като вашите. Както небето е по-високо от земята, така и Моите пътища са по-високи от вашите, казва Господ" (Ис. 55:8-9).

Следва другата трудна мисъл - отговор, който сигурно няма да се хареса. Божият план за спасение, изкупление и избавление на човека не включваше самия човек, а само трите Личности на Божеството. Тъй като е празник обаче, и той е Най-Великият Ден, ще пропусна богословието, за сметка на провокацията в съвременното ежедневие. Какво и кого празнуваме днес? Ще ми свърши ли работа (колкото и цинично да звучи) един Спасител, Изкупител, Човешки Син, Месия, който е подминал КРЪСТА? Какво ще стане с мен, ако го е сторил? Ах, пак въпроси! Приключвам...

За по-лесно ще цитирам Айнщан: "Бог не играе на зарове." Просто човек нямаше да Му свърши работа, защото хората бяха показали и доказали за времето си на земята, че предпочитат да заобикалят кръста. Бог заложи на сигурното. Синът нямаше да Го разочарова. Нямаше да побърза да сложи корона, преди да са Му надянали венец от тръни (не забравяйте, че с венец се увенчаваха победителите).

С други думи самият враг на човешките души по ирония "разкри" Божия план без да го разбира, като изяви мястото на истинската победа на Човешкия Син, не всред тълпите, които викаха: "Осанна!", а на кръста, където Месията беше съвсем сам. Дори и там Той носеше Божествената си природа, натоварена с греха на провалилото се човечество. Как ви се струва този парадокс? Логиката е желязна, нали? Когато детето ви е със счупени крака, го носите на ръце, ясно е. Бог ни понесе на ръце, когато стана ясно, че няма сами да се справим с греха, който ни спъва.

Неговият Божествен Син понесе кръста заради и вместо нас, съвсем доброволно и съзнателно, макар да знаеше какво означава това. Божият Агнец отиде на клане, без да каже и дума. Направи го от безусловна обич към венеца на творението, наречено човек.

Кое е най-трудно за разбиране? Как Лъвът стана Агне ли? Дали престана да бъде Лъв, докато простираше ръцете си, които бяха приковани? Възможно ли е това? За мен е повече от невъзможно. Аз не го разбирам. Не ми харесва. Не бих избрала подобен план за моето послушно дете, което трябва да се пожертва за непослушните си братя и сестри. Е, да, ама нали вече ви предупредих за моите мисли и мислите на Бога. ВЕЛИКДЕН Е!

Знаете ли какъв е бил лозунгът на Моравските Братя, които са разбунили света в зората на Реформацията: "АГНЕТО Е ПОБЕДИТЕЛ! НИЕ ГО СЛЕДВАМЕ!"

ЩЕ ПОСЛЕДВАТЕ ЛИ АГНЕТО, ЗА ДА НЕ СЕ ПОБОИТЕ ДА СРЕЩНЕТЕ ЛЪВА В ПОСЛЕДНИЯ ДЕН? БОЖИЯТ ПЛАН Е ЗАВЪРШЕН. КЪМ НЕГО НЕ МОЖЕ ДА СЕ ПРИБАВИ. ОСТАВА САМО ЕДНО -

КАЖЕТЕ СВОЕТО "ДА!" НА ПОБЕДИЛИЯ НА КРЪСТА МЕСИЯ.

             
ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване