Thalloderma Shop
04/16/17 08:23
(http://www.klassa.bg/)

Храмът „Св. св. Константин и Елена” в село Момчиловци е на 181 години

 

Готвим се да посрещнем един от най-светлите християнски празници и така както се опитваме да прочистим душите си, се опитваме да пречистим и селото си

 

 

Сийка Суркова – кмет на село Момчиловци

- Г-жо Суркова, в Момчиловци има условия успешно да се развива религиозния туризъм, да кажете колко църкви и параклиси има в района на Момчиловци, служи ли се в тях, в какво състояние са има ли някои от тях, които спешно се нуждаят от ремонт?

- Храмът „Св. св. Константин и Елена” в село Момчиловци е на 181 години. Камбанарията е белег на каменоделската школа и тя е една от 100-те национални туристически обекта. Радваме се на туристически интерес не само към църквата, но и на лековитото аязмо, което е в пределите на селото, има и параклис до него, където най-масово е посещението през нощта срещу Гергьовден, когато идват хора от близо и далече, за да си налеят от лековитата вода. Има предание, което гласи, че водата е с най-голяма сила в нощта срещу Гергьовден. Освен това Момчиловци е заобиколено от 27 параклиса. Те носят имена на различни светци, а последният, който съвсем наскоро бе осветен, е посветен на свети Стефан. Тези параклиси са свързани в туристически маршрути и около повечето от тях има беседки, има условия за туризъм, така че много често отивайки там туристите, запалвайки свещичка и молейки се, те си почиват сред природата и се зареждат с енергия. Попитахте и за състоянието им. За съжаление църквата, която казах, че е на 181 години, има нужда от ремонт, реставрация на иконописите и нов иконостас. Организирана е дарителска акция, която набира средства за ремонта на нашата църква – символ на вярата толкова дълго време. Параклисите се поддържат от различни фамилии и различни семейства и ентусиасти и общо взето са в по-добро състояние. Интересното тук е, че те винаги са отворени, за разлика от други населени места в Момчиловци параклисите не се заключат, тъй като човек когато реши и когато има нужда, може да отиде и да се помоли.

-А колко свещеници обслужват района и в колко от тях се служи по празници?

- Отец Николай Рангелов служи в църквата в Момчиловци, който е духовен водач на населението в Момчиловци и региона, а на храмови празници отслужва литургия и на съответния параклис, който носи името на съответния светец. На всеки празник тук има света литургия, хората са вярващи православни християни и посещават литургиите.

- Казахте, че параклисите са отворени по всяко време, а имали ли сте случаи на вандалски прояви и кражби от тях?

- Случвало се е, но много рядко. Общо взето хората са отговорни и рядко някой би с позволил да открадне нещо от една светиня, от един храм.

- Как се празнува Великден в Момчиловци – селото пазител на традициите и на християнските обичаи?

- Готвим се да посрещнем един от най-светлите християнски празници и така както се опитваме да прочистим душите си по време на постите се опитваме да пречистим и селото. От 4 април в село Момчиловци тече кампания за почистване на селото и землището му. Радващо е, че много хора откликнаха и се включиха в нея, събраха се доста отпадъци. Утре очаквам кола на почистващата фирма да извозим сметта и селото ни да придобие по-друг вид. За най-подредената и най-чистата махала в Момчиловци е предвидена награда, това ще бъде Националният трибагреник, който да бъде поставен на видно място и да напомня, че тези хора обичат и се грижат за родното си място и са родолюбци и патриоти. Знаете, че всеки един ден от Страстната седмица има служба в нашата църква, тя се посещава от местните и от гостите на селото. В нощта срещу Великден всички отиваме на църква и дочакваме заедно Възкресението на нашия Господ Исус Христос.

Интервюто е на Радио „Фокус” — Смолян

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване