Thalloderma Shop
04/17/17 08:36
(http://www.clubz.bg/)

Белгийски депутат иска отмяна на двойното гражданство заради турците

Белгийски депутат иска страната му да прекрати правото на двойно гражданство, след като над две трети от турската диаспора тук гласува за конституционните промени, които ще съсредоточат цялата власт в ръцете на президента Реджеп Тайип Ердоган и биха му позволили да управлява до 2029 година.

„Повече от половината турци гласуваха за авторитарна система“, казва фламандският християндемократ Хендрик Богарт в социалната мрежа туитър. „Стоп на двойното гражданство сега“.

Очаква се победата на Ердоган и заканата му да върне смъртното наказание, вероятно с друг референдум, да усложнят отношенията на Турция с ЕС, с който тя води бевни и мъчителни присъединителни преговори от 12 години.

Докато в самата Турция 51,2% от гласоподавателите казаха „да“ на конституционните промени, в Белгия техният дял е 77,1%, съобщава всекидневникът „Соар“. Само в Ливан лагерът на Ердоган е постигнал по-висок резултат – 93,9%. В Белгия са гласували 44 500.

„Да“-то отбеляза високи резултати и в други европейски страни, посочва френскоезичният всекидневник: 73,2% в Австрия, 70,3% в Холандия, 65,2% във Франция, 63% в Германия и 60,6% в Дания.

„Не“-то печели убедително сред турците в Испания (86,7%) и в Обединеното кралство (79,1%).

От 28 000 бюлетини пуснати в САЩ 23 000 са с „не“ (82,9%), пише изданието.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване