Thalloderma Shop
04/17/17 07:50
(http://www.klassa.bg/)

Резултати от срещата на върха на Евразийския икономически съюз в Бишкек

 Благодарение на интеграцията страните от Евразийския икономически съюз (ЕИС) до голяма степен успяха да нивелират неблагоприятното въздействие на външната конюнктура. Това заяви руският президент Владимир Путин на срещата на върха на организацията в Бишкек, която се проведе миналата седмица, пише „Российская газета“.
В киргизтанската столица пристигнаха всички държавни ръководители на държавите от „петицата“ [петте държави членки на съюза – б. пр.] – Владимир Путин (Русия), Александър Лукашенко (Беларус), Нурсултан Назарбаев (Казахстан), Серж Саркисян (Армения) и Алмазбек Атамбаев (Киргизтан). Там беше и президентът на Молдова – първата държава, която ще получи статут на наблюдател към Евразийския икономически съюз.
Сътрудничеството се развива успешно, констатира Владимир Путин. Създаден е обемен общ пазар с универсални правила за икономическите оператори. Обемът на търговията през януари е нараснал с 38%, а износът за трети страни – с 37%. През 2016 г. близо 62% от обема на целия вътрешносъюзен износ е от Русия. Една от предстоящите задачи е последователното отстраняване на пречките за свободното движения на стоки, работна сила, услуги и капитал. Засега такива има, но има договореност за тяхното премахване до 2025 г., заяви руският президент.
Функционира споразумение за свободна търговия с Виетнам, водят се преговори с Китай, Израел, Сърбия, Индия, Сингапур, работи се с Иран. За първи път на срещата на върха присъства молдовският президент Игор Додон. Лидерите на петте държави взеха решение да подкрепят намерението на Молдова да получи статут на наблюдател към организацията. Засега ЕИС няма такъв опит и участниците се договориха да разработят специално положение относно този статут.
Решено е следващата среща на върха на съюза де се проведе на 11 октомври в Москва.

Превод и редакция: Делян Николов

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване