Thalloderma Shop
04/18/17 16:54
(http://www.klassa.bg/)

Борба с паралелната държава, или може ли БСП да скъса собствената си опашка

 В нощта след изборите журналисти и политолози се надпреварваха да ни убеждават, че са предобре хранени и обгрижвани. Отдавна отминаха предизборни вълнения, в които призивът „Нахранете журналистите” (на бившата външна министърка Хубавото Наде) влизаше във важните мероприятия. Вече всичко е улегнало, всяка жаба си знае не само гьола, но и мястото в гьола. Всеки знае какво може да се говори и докъде да стигне, за да не изглежда прекалено скучен, мазен и откровен лъжец. В тази самоцензура във време на свобода на словото (прости ми, господи) се приказват глупотевини колкото искаш , но тъпомерът бе счупен от някакъв политолог, който с патетична сериозност ни хвърли от екрана в музиката: партията ГЕРБ била единствената проевропейска партия в новия Парламент.

Вай, вай, вай! Какво европейско може да има една (меко казано) очевадно лидерска и зклиентелистка партия, която без Бойко ще се разпадне яко дим. Кой лидер на европейска партия може да си позволи незачитане на парламента, фелдфебелски маниери, постоянните измятания и безгрижно изричани лъжи? Кой премиер, министър и какъвто и да е политик от Европа не би си подал оставка след „Мишо Бирата”, примерно. Знаят обиграните въртиопашки, но не им пука какви баналности и лъжи ще изтърсят, важното е да са на сенията на Сорос, „Еберт” и прочее фондации... В субсидирани от тях „институти” стандартите са суперевропейски. Затова и и на мастити храненици като Огнян Минчев и Евгени Дайнов не им пука да бърборят за заплахи от Русия и... комунистите, и ... текезесета. Дори! Знаят горките, че такива не съществуват, но нали (както казва народът) са си дали задника под наем... Както и да е, отдавна е ясно, че унизителното отношение към интелигенцията и в не по-малка степен готовността й да работи за добре платени „каузи” лиши нова България от истински народни водачи и четвърта власт. Затова е невъзможно да се разплете корупционният възел, в който е вплетен каймакът от останалите три власти. Резултатът е 30-годишен геноцид над българите от собствените им правителства.

 

Единствената опозиционна партия в 43-ото Народно събрание – БСП, спечели със своя кандидат президентските избори, но заради грешки на БСП и Нинова, Борисов ще прави трети кабинет. Нинова като че ли искаше да убеди народа, че БСП не само няма нищо общо с БКП, но и че в нея няма нищо социалистическо. Може би само буквата „С”! Да се притесняваш от соцминалото, да не използваш най-силния коз в 100-годишната си история – изграждането на развита аграрно-индустриална държава с благоденстващо общество, е самоубийство. И както сполучливо се изрази един анализатор, „БСП измъкна загубата от челюстите на победата”! Разбира се, че първи разочарова президентът Радев, който се простреля в левия крак с правителството „Герджиков”. Каква промяна може да има, се питаха хората, с „тра-ла-ла” премиер и министри. Добрият резултат на социалистите в парламентарните избори обаче ще ги постави в отлична позиция в новия парламент. Не става дума за разпределение на постове и прочее, а предимството да се докажат като истинска и единствена опозиция. Опозиция на същата тази Паралелна държава , с която обещаваше да се бори Нинова. Дали обаче Нинова и акулите около нея ще си позволят БСП да се превърне не в мним, а в истински генератор на промените, които могат да оттласнат България от дъното, или... Или бат` Бойко ще ги „превъзпита” и тях, както направи с така наричаната автентична десница?

 

Ако и това се случи, като нищо някои ще обяват Борисов за Татко Песталоци и Макаренко на XXI век – първо докара нещата дотам, самият Костов да легитимира човека от СИК в ЕНП (размениха и банка), после същият раздаде на квалифициращите го като какъв ли не десни велможи колкото постове искаха. Сега същите десни скимтят извнън парламента. Дойде време министерски кресла Главният Разпределител на републиката да раздава на трите крилца „патриоти”. Както е видно, Сидеров е жестоко превъзпитан, Симеонов се перчеше, но бе успокоен с лекота и няма никакво съмнение, че ще бъде превъзпитан съвсем. А Каракачанов си е възпитан! Впрочем пределно ясно е, че Бойко Борисов ще композира по свой модел новото си правителство и неслучайно единственото изискване е пълен мандат. Такава неочаквано едра хапка Разпределителят на блага не дава случайно – тя не само храни сътрапезници, но при добре изигран сценарий може и да задави разните му нови лакомници.

 

Много трудно е да се предвиди, че новият кабинет на Борисов ще промени добре отработените схеми на партизанско управление. Както и да се разпределят постовете, каквито и политики да се рекламират, правителството „Борисов 3” ще има трудно бъдеще. На Разпределителя му е ясно, че трябва да даде нещо на немалкото социалисти, които във властта и около нея са част от далаверите на паралелната държава. Дори се направи на просто момче от народа и предложи на Корнелия председателството на парламента. Може и да не знае, че не е прието точно лидерът на втората партия да е в такава роля, но е наясно, че Корнелия иска да кара влака.

 

Впрочем БСП също не го чака светло бъдеще, ако само се прави на опозиция. Времето, в което само с риторика в парламента може да се трупат дивиденти за следващите избори, отмина. Социалистите трябва да убедят безскрупулно ограбвания народ, че защитават безкомпромисно интересите му. Както в Народното събрание, така и извън него. С други думи, БСП трябва да скъса собствената си опашка и се превърне в... Несистемна партия. Партия извън Паралелната държава! Такава няма как да стане, ако от ръководни постове не изчезнат Гергов и сие почитатели на Бойко и далаверата, ако не съумее да привлече лявомислещия елит на нацията и да се раздели с елементарните междуличностни интриги. От регистратори и наблюдатели на събитията социалистите трябва да станат организаторите и водачите на протестите и демонстрациите срещу Паралелната държава. Заради досегашното си бездействие Улицата бе превзета от псевдоумни и също толкова красиви псевдодесни. Каквото и да се говори за „Да, България”, тя ще е безкомпромисна опозиция на „Борисов 3”, но това е друга тема...

 

Захари НИКОЛОВ

 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване