Thalloderma Shop
04/18/17 09:54
(http://www.clubz.bg/)

Десните х3: Съмнителна победа на султана в Турция

Единствените позиции от български политически сили за резултата от референдума в Турция засега идват от извънпарламентарната десница. Реформаторският блок и „Да, България“ разпространиха официални реакции, а лидерът на ДСБ и "Нова република" в оставка Радан Кънев коментира в профила си във фейсбук крехката победа на Реджеп Тайип Ердоган и стъпката на Турция към еднолична президентска власт.

Реформаторски блок

Реформаторският блок призова новоизбрания парламент да излъчи правителство в рамките на една седмица, което да постави остро пред европейските ни партньори въпроса за общоевропейски сили за сигурност, които да гарантират границите и суверенитета на държавите членки на ЕС.

Политическият съвет на Реформаторския блок е притеснен от резултатите от референдума, проведен в Република Турция в неделя. Те показаха задълбочаваща се тенденция за отказ от демократичните ценности в съседната ни държава. Концентрацията на власт в едно лице нарушава основния демократичен принцип – контрол на власт върху власт. Резултатите от допитването отдалечават още повече Турция от Европейския съюз и това поставя пред нови рискове националната сигурност на България“, пишат реформаторите.

Те призовават бъдещите управляващи да поставят като основен приоритет задълбочаването на европейската интеграция и преосмисляне на общата икономическа и миграционна политика спрямо Турция, която не трябва да бъде в услуга на авторитарни режими.

„Да, България“

Партията на Христо Иванов изразява солидарност с гражданите на Турция в борбата им за запазване на демокрацията и спазването на правата на човека. Според тях съхраняването както на демокрацията, така и на светския характер на турската държава е от ключово значение за добросъседските отношения между България и Турция и за стабилността на Балканите.

Призоваваме турските власти да откликнат на призивите на опозицията за разследване на нередностите по време на изборния процес, като очакваме от тях да работят за преодоляване на дълбоките разделения в турското общество. Време е управляващите да сложат край на ограничаването на гражданските права и свободи, като гарантират свободата на словото и събранията. Настояваме да спре натискът върху гражданското общество, медиите и видни интелектуалци“, пишат от „Да, България“.

Партията призовава за изграждането на разумна обща позиция на Европейския съюз и на балканските държави в подкрепа на една плуралистична, светска и демократична Турция.

Радан Кънев

Председателят на ДСБ и "Нова република" в оставка Радан Кънев коментира референдума в профила си във фейсбук.

„Въпреки чутовния натиск на властта и медиите извънредното положение и извънредните мерки от последните девет месеца, победата на Ердоган е семпла, дори съмнителна.

Турция е напълно разделена в подкрепата си, новият режим получава значително под 50% от общия брой избиратели.“

Според Кънев решението е налице - разделена Турция ще избира султан.

"Хич не изглежда сигурно обаче, че името на султана ще бъде Таийп..."

 

 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване