Thalloderma Shop
04/18/17 10:49
(http://www.clubz.bg/)

Смъртно наказание значи край на турските преговори за членство в ЕС

Турският президент Реджеп Ердоган произнася реч в Анкара.

Връщане на смъртното наказание означава край на преговорите за членство в ЕС, които Турция води от 12 години, предупреди днес Европейската комисия.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган допусна, че може да свика референдум за връщане на смъртното наказание, ако не събере достатъчно парламентарно мнозинство за това.

„Това не само е червена линия, но това е най-червената от всички червени линии“, коментира днес говорителят на Европейската комисия Маргаритис Схинас.

„Преминаването от реторика към действие по въпроса за смъртното наказание ще бъде ясен сигнал, че Турция нe иска да бъде членка на европейското семейство“, каза Схинас.

Европа не би приела дори да обсъжда с турските власти връщане към смъртното наказание, тъй като отказът от него е сред основните ѝ принципи, добави говорителят.

Той коментира и доклад на мисия от наблюдатели на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, който констатира, че турският референдум от миналата неделя за разширяване на президентските правомощия не покрива демократичните стандарти.

Гласуването премина в условията на извънредно положение, репресии срещу опозицията и близките до нея медии, които свидетелстваха за нарушения и оспориха резултата.

„С оглед на този доклад на наблюдателите, близките резултати на референдума и стигащите далече последици на конституционните промени ние призоваваме турските власти да преценят следващите стъпки много внимателно и да търсят възможно най-широкото национално съгласие след референдума“, каза говорителят.

Той призова за въздържаност от всички политически сили в Турция и за „прозрачни разследвания“ за нередностите, установени от наблюдателите.

Комисията иска Турция „да се приближи пак към ЕС, а не да се придвижва по-далече и по-бързо от нас“, каза Схинас.  

Той заяви, че ЕС продължава да изпълнява ангажиментите си по съвместно изявление с Турция от 18 март 2016 г. за спиране на нелегалната миграция към ЕС и че Анкара има да изпълни още седем изисквания, за да получи безвизов режим за своите граждани, предвиден в това изявление.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване