Thalloderma Shop
04/20/17 06:15
(http://www.klassa.bg/)

Радев дава мандата на ГЕРБ другата седмица

 

Депутатите подхващат председателството на ЕС утре

Президентът Румен Радев ще връчи първия проучвателен мандат за съставяне на кабинет още другата седмица след консултации с парламентарните сили. Намерението си да не бави процедурата изрази самият той днес на влизане в парламента за първия звънец на 44-тото НС, който освен него чуха патрирах Неофит, посланици на други държави у нас и още редица гости. Папката с мандата ще получи Бойко Борисов, тъй като неговата партия ГЕРБ спечели най-много депутатски места. След това той ще има 7-дневен срок, в който да обяви дали ще бъде в състояние да сформира правителство.

Преговорите по въпроса с „Обединени патриоти“ са на финалната права, като двете формации вече си стиснаха ръцете за управленска програма, а предстои и да подпишат коалиционно споразумение и да наредят министерските кресла. И ГЕРБ и „Обединени патриоти“ посочват и конкретна дата - 4 май, като вероятен първи ден на новия кабинет. Същото очакване изрази и служебният премиер Огнян Герджиков, който заедно с екипа си ще трябва да опразни МС за новата власт.

Днес обаче ГЕРБ и патриотите решиха да си дадат още един ден почивка от преговорите за съставяне на кабинет, като се отдадоха на парламентарните страсти от първия работен ден на 44-тото НС. А той премина сравнително вяло, като депутатите от различните групи демонстрираха добър тон в залата и ведро настроение в кулоарите.

Малко след 10 часа сутринта новите 240 депутати се заклеха да спазват конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководят от интересите на народа. При регистрацията обаче копчето натиснаха шестима народни представители по-малко, които в суматохата пропуснали да направят това. Първият звънец удари доайенът в този състав на парламента - журналистът Тома Томов от групата на БСП, който върна мислено депутатите в историческата местност Оборище, където по думите му е започнало възкресението на българската държава. „Затворете очите си и погледнете със сърцата си“, призова колегите си той и описа картината на оборищенското събрание, където се взема решението за избухване на Априлското въстание. „Висока летва, а - те са ангели, а ние техни наследници”, визира Томов възрожденците ни. И предупреди депутатите, че трябва да успеят, да не се спънат в усилията си да осигурят благоденствие в страната и да върнат децата, натирени по света. Като един от дебютантите в НС обаче той направи и малък протоколен гаф, като забрави, че след клетвата на депутатите трябва да прозвучат химните на България и ЕС, но организаторите си знаеха програмата и не ги пропуснаха.

По-късно Томов предаде щафетата на председателството на Димитър Главчев от ГЕРБ, който бе избран за шеф на НС със 157 гласа „за“ и 81 „въздържал се“. Други кандидатури за поста нямаше, а и никой в залата не оспори неговата. При първото си изказване от трибуната като председател на НС Главчев изведе образованието, здравеопазването, социалните дейности и сигурността като приоритетни сфери. „Вярвам, че ключовата дума в работата на този парламент ще бъде обединението”, изрази надежда той и благодари за гласуваното му доверие. По негов адрес пък шефът на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви, че може да консолидира всички групи в НС.

С пълно единодушие и без дебати бяха избрани и петимата зам.-председатели на НС от всяка парламентарна група - Цвета Караянчева от ГЕРБ, Валери Жаблянов от БСП, Явор Нотев от „Обединени патриоти”, Нигяр Джафер от ДПС и Веселин Марешки от „Воля”.
Депутате решиха още да не ползват полагащата им се по правилник великденска ваканция, която трябваше да тече в момента. Създадена бе и временна комисия, която ще изготви правилник за работа на 44-тото НС, която бе оглавена от юриста от ГЕРБ Данаил Кирилов.

За малко повече от час и половина депутатите изчерпаха дневния си ред и излязоха за „семейна“ снимка пред НС. След това започнаха да се суетят в кулоарите и да се опознават един друг, тъй като много от тях влизаха за пръв път в законодателния орган. Всички депутати на Веселин Марешки например, сред които няма нито един с опит, бяха като група екскурзианти, като започнаха дори да се щракат за спомен пред стаята си в НС. Объркване сред законотворците предизвикаха и бъдещите планове на ръководството за предстоящата им работа. Първоначално Главчев не обяви заседание за днешния ден и всички решиха, че ще се съберат пак едва следващата седмица, тъй като все още няма закони за гласуване. По-късно обаче на заседание на Председателския съвет бе решено все пак депутатите да отидат на работа и утре. В програмата им е предвидено изслушване на вицепремиера Деница Златева във връзка с подготовката ни за поемането на председателството на ЕС през 2018 година.

   

Смут сред законотворците предизвикаха и няколко снайперисти, които пазеха държавните лица на влизане в парламента от покрива на сградата. Въоръжени до зъби, те слязоха по стълбите и излязоха от НС пред притеснените погледи на депутатите, които се зачудиха дали не става нещо опасно. Като разбраха причината за присъствието на снайперистите, някои от тях се възмутиха, че са преминали така през кулоарите с пълния си боен арсенал.

 

Това обаче не успя да помрачи доброто настроение, което обикаляше групите, а най-усмихнат бе лидерът на „Атака“ Волен Сидеров, който вчера имаше и рожден ден. Празника си той поля с шампанско в Клуба на народния представител.

По-късно сред гостите на партито на Сидеров в елитен столичен ресторант бе и Бойко Борисов.

 

115 новобранци в парламента

Почти половината депутати в новия състав на парламента – 115, прекрачиха прага вчера за първи път. Най-голямо обновление има в червените редици, в които от 80 души 46 нямат никакъв опит в НС.

 

Такива например са актрисата и певица Нона Йотова и най-младата депутатка – 25-годишната Теодора Халачева, която е печелила конкурси за красота. Един от дебютантите в редиците на ГЕРБ пък е младият футболен съдия Стефан Апостолов, който обяви, че ще дарява половината от заплатата си за благородни каузи.

 

Борисов: Аз съм за мир и стабилност

„Аз съм за мир и стабилност. Ще приема всяко предложение, което е добро за страната.“ Това каза на влизане в НС днес лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който според договорката между партията му и „Обединени патриоти“ трябва да заеме за трети път премиерския пост.

По думите му не е добре страната да бъде тласкана отново към предсрочни избори и политическа криза. Попитан как ще работят с президента Румен Радев той отговори, че двамата поддържат смислен контакт. „Няма да наруша първи добрия тон”, отсече той. И добави: „Няма да преминавам границата. Опонентите ми я преминаха и бяха наказани”. Борисов се върна и назад във времето. "Преди шест месеца им дадох властта. Ако те не бяха страхливи, можеха да направят служебно правителство и шест месеца досега да са на власт. Но напротив – те се скриха и не искаха да управляват", направи ретроспекция лидерът на ГЕРБ.

Борисов свърза отговорността на властта у нас и с международните политически процеси. „Имаме ситуация, най-меко казано опасна. Стабилността за момента на Балканите минава през България. Ние сме много важни за Европа. Ако сме истински политици, можем да направим много за България“, коментира лидерът на ГЕРБ.

 

БСП: Да се водим от интересите на народа

„Дано се водим от интересите на народа.“ Това пожела на новоизбраните депутати соцлидерът Корнелия Нинова.

Тя изрази подкрепа за повишението на учителскитв заплати, но не подкрепи идеята на ГЕРБ и Патриотите за вдигане на пенсиите до 200 лв. Вместо това заяви, че от БСП ще внесат предложение за преизчисляване на всички пенсии със средноосигурителен доход за 2013 година.

 

 

 

 

ДПС поиска мнозинство на ценностна основа

За мнозинство в парламента на ценностна основа призова лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ при откриването на работата на 44-ото НС.

Той апелира и за край на разделението и омразата, както и за единство, тъй като нетолерантността водела до нежелани резултати. Според него от ГЕРБ трябва да предложат национално отговорна програма, а сред приоритетите трябва да бъде БГ председателството на ЕС. Групата на ДПС пък бе сформирана от 25 депутати, вместо първоначално избраните 26. Причината е, че в нея не влиза Ангел Исаев, който стана първият нечленуващ в нито една група депутат. Той бил избран с феномена 9/9 и предстои да реши дали ще остане в НС като независим, или ще го напусне.

 

 

 

Патриотите зоват да сме фактор в ЕС

Бъдещото българско правителство и НС да влияят върху общата европейска политика.

За това настоя Валери Симеонов - единият от лидерите на „Обединени патриоти“. „Това може да стане само ако преодолеем партийния егоизъм и поставим България над всичко”, каза той в първата си реч пред 44-ото НС.

 

 

 

 

 

 

Марешки настоя за морал в НС

   За морал в политиката и мерки за възвръщане на доверието в НС призова лидерът на "Воля" Веселин Марешки като част от първото си слово пред новите депутати. Той заяви още, че също можел да обещава, но това би било цирк, ако нищо не се случва за българския народ. Като крайна цел на 44-ото НС Марешки постави "проспериращ български народ и бизнес". И завърши с "Бог да пази България!".

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване