Thalloderma Shop
04/20/17 12:20
(http://www.clubz.bg/)

Триковете, които демонизират Джордж Сорос

Политиката се обръща надясно, а мазното лице на един стар унгарски евреин се превърна в главна мишена за надигащите се националисти по света. Джордж Сорос е техният главен враг. Ако той не съществуваше, щеше да им се наложи да го измислят. И тъй като Джордж Сорос, на когото те преписват свръхсили, не съществува, може да се каже: "Те си го измислиха".

Мрежа от корумпирани режими преследва тази плячка. По време на президентската си кампания Доналд Тръмп постанови, че американците, които протестират срещу него са "професионални" агитатори. Роджър Стоун, който работи за мръсното дясно от времето на Никсън, обяви, че е открил, че агитаторите са "платени" не от друг, а от Сорос.

Днес е обичайно за десните американци да казват, че само вредното влияние на Сорос може да обясни защо техните съграждани излизат на улиците. Информация във "Вашингтон пост" казва, че един от всеки трима избиратели на Тръмп вярва, че Сорос е платил на протестиращи, за да участват в Марша на жените в деня, когато американският президент встъпи в длъжност. Естествено, няма никакво доказателство, което да подкрепя това фантастично обвинение. Така простодушните вярват, че пълната лъжа е единственото доказателство.

Сега сенатори републиканци се опитват да убедят администрацията на Тръмп да спре подкрепата за усилията на Сорос да промотира демокрацията и човешките права в Източна Европа. Фондация "Отворено общество" на Сорос няма проблеми да докаже, че повлияната им от Путин пропаганда, е пълна с неистини. Но по-добре да се обърнем към Европа и да видим защо демокрацията и човешките права имат нужда от пропагандиране. Не само Путин е тръгнал срещу Сорос.

Бившият автократичен премиер на Македония Никола Груевски призова за "десороизация" на обществото, докато десните в страната пробваха всички трикове, в това число и заплахата от улично насилие от "патриотични" асоциации, за да не позволят на опозицията да дойде на власт.

В Унгария самообявилата се за нелиберална демокрация на Виктор Орбан заплаши основания от Сорос Централноевропейски университет. Неговият президент бившият председател на Канадската либерална партия и бивш колумнист на "Обзървър" Майкъл Игнатиев  е озадачен. Той възрази, че управлява университет, не опозиционна политическа партия, която да вземе властта на Орбан.

Мога да продължа. Румънският социалистически елит имитира Тръмп и обяви, че Сорос е платил на гражданите, за да излязат на улиците и да демонстрират против корупцията.  Предполагаемо уважавани финансови анализатори в Zero Hedge твърдят, че Сорос сам е предизвикал кризата с бежанците в Европа. "Брейтбарт" на Стивън Банън казва, че финансирането от Сорос на Black Lives Matter  (организатори на големите протести срещу полицейското насилие и расизма към афроамериканците - б.р.) е било част от схема да се провалят президентските избори в САЩ. Крайнодесните в Европа обявяват, че той се опитва да унищожи бялата християнска Европа като внася мюсюлмански бежанци.

Вместо да продължавам обаче по-добре да се опитаме да разберем какво става.

Когато се бориш с фалшиви движения, въпросът е как да отиграеш - с топката или срещу човека. Да отиграеш топката е спортният подход. Лъжите трябва да бъдат разобличавани. Фактите тряба да се защитават. Да настоявате за истината не е нещо досадно. Това е дълг, който ако пренебрегнете, отваря свободно място за тролове расисти и диктаторски движения. Затова и историците отделят време да развенчаят твърденията на левите лейбъристи, че Хитлер е бил ционист. Затова и поддръжниците на Сорос дават на журналистите детайлни опровержения на конспиративните теории, които се вихрят около него. 

Но играта с топката означава да приемеш играта на екстремистите. Приемаш, че аргументите им са достойни за обсъждане. Показваш им, че грешат, но така признаваш тяхната гледна точка. Когато сте изправени срещу опасни хора, не трябва само да отигравате с топката, но сте и срещу човека - трябва да покажете не само какво казва, но и защо го казва.

Не изпитвам съжаление към Сорос. За мен е естествено републиканците да не харесват милиардер от хеджфондове, който финансира съперниците им от Демократическата партия. Ако зависеше от мен милиардерите нямаше да могат да дават пари на политици, дори и милиардерите, с които съм съгласен. Но Сорос е обект на омраза далеч отвъд нормалната партийна неприязън. Сатаничното влияние, приписвано на човека, който е оцелял от Холокоста като дете и след падането на Берлинската стена използва богатството си, за да спре ксенофобията, която се връща в Европа, не е нормално. Това е един от най-стряскащите признаци за кризата в консерватизма, която заплашва свободните общества в онова, което наричахме Запада.

Повечето от благотворителните дейности на Сорос не са насочени към финансирането на политици, а на ценности, които някога консерваторите твърдяха, че подкрепят - прозрачност, свободни избори, свобода на словото и свобода на пресата. Вместо да ги подкрепя доминиращата част от дясното се обърна към национализма, който третира опозицията като предателство. За да научите за неговите корени, вслушайте се в ехото от ерата на нацизма и комунизма в очернянето на Сорос. Толкова силно е - чак оглушително.

Орбан казва, че е срещу глобалистите и либералите, срещу брокерите на власт, които седят в своите дворци от слонова кост и срещу рояците медийни хищници. Зад всички тях стои транснационалната империя на Джордж Сорос, с тежка международна артилерия и огромни пари. Излезте на демонстрация срещу Орбан в Будапеща или срещу Тръмп във Вашингтон и сте продажник от космополитната конспирация на Сорос. Може би му правя лоша услуга, но Игнатиев звучеше наивно, когато се чудеше защо Орбан атакува академични хора. Да си измисляш врагове е ключово. Чужди агенти трябва да се откриват навсякъде и ако единственото възможно място е университет - така да бъде. Това позволява на хората с власт да очернят легитимните си опоненти като предатели и да стегнат редиците на вярващите поддържинци.

Орбан контролира повечето от унгарските медии. Унгарските опозиционни партии не са заплаха за него. Републиканците на Тръмп контролират Белия дом, Сената и голяма част от губернаторите. За да поддържат властта си и двамата използват Сорос, за да създадат състояние на постоянна параноя.

Няма да твърдя, че британските националисти не са толкова лоши. С наближаването на референдума за независимостта се чудя дали Шотландската национална партия ще устои на изкушението да очерни противниците си като фалшиви шотландци, които предават страната си на англичаните. С ескалирането на проблема с "Брекзит" се чудя и дали английските националисти ще успеят да се въздържат да охулят опонентите си като врагове на хората и слуги на космополитния ЕС.

Ако това се случи, няма да е достатъчно играта да се играе джентълменски. Ще трябва да се действа твърдо и да се показват зъби.

-----

* Ник Коен е британски политически коментатор. Статията му The dirty tricks that demonise George Soros е публикувана в "Гардиън".

Публикувана на 04/20/17 12:20 http://clubz.bg/53026-trikovete_koito_demonizirat_djordj_soros

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване