Thalloderma Shop
04/21/17 05:57
(http://www.klassa.bg/)

Аржентина „следи Брекзит внимателно“ заради Фолклендските острови

 Аржентина отдавна оспорва британския суверенитет върху Фолклендските острови, като южноамериканската държава нахлува в отвъдморските територии на 2 април 1982 г., което довежда до двумесечен въоръжен конфликт между двете държави, пише Daily Telegraph.
В резултат на войната загиват 649 аржентински и 255 британски войници, а Великобритания запазва владението си.
Но 35 години по-късно Аржентина следи внимателно ситуацията около Брекзит, надявайки се, че двугодишните преговори могат да имат за резултат оттегляне на подкрепата на Европа за британския суверенитет върху островите.
Запитана дали напускането на Великобритания може да има влияние върху спора за Фолклендските острови, министърът на външните работи на Аржентина Сузана Малкора заяви, че преговорите [по Брекзит – б. пр.] се следят „внимателно“.
„Европейският съюз, чрез неговите споразумения, е свързан много силно с Великобритания. Възможно е нещата да се променят. Но мисля, че още е твърде рано. Брекзит едва сега започва и има много въпроси. Ние следим ситуацията внимателно“, каза Малкора.
От външнополитическата служба на Европейския съюз (ЕС) не пожелаха да коментират твърденията, че общността може да промени своето отношение към Фолклендските острови.
Тези опасения идват на фона на обвиненията, че ЕС се опитва да използва друга отвъдморска територия на Великобритания – Гибралтар като „политическа пешка“, след като на Испания ще бъде предоставено правото на вето срещу прилагането спрямо Гибралтар на каквото и да било търговска сделка, постигната в хода на преговорите с Великобритания.

Превод и редакция: Делян Николов

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване