Thalloderma Shop
04/21/17 13:42
(http://radiomilena.com/)

Българка сред носителите на наградата на ЕС за литература за 2017 г.

Европейската комисия днес обяви дванадесетте носители на наградата на ЕС за литература за 2017 г., сред които е българската писателка Ина Вълчанова с романа ,,Остров Крах“.

Останалите лауреати — по един от държава — са Rudi Erebara (Албания), Bianca Bellová (Чешката република), Kallia Papadaki (Гърция), Halldóra K. (Исландия), Osvalds Zebris (Латвия), Walid Nabhan (Малта), Aleksandar Bečanović (Черна гора), Jamal Ouariachi (Нидерландия), Darko Tuševljaković (Сърбия), Sine Ergün (Турция) и Sunjeev Sahota (Обединеното кралство).

С учредената през 2009 г. награда на ЕС за литература се отличават най-добрите новоизгряващи автори в Европа. Благодарение на нея се популяризират богатството на съвременната европейска художествена литература и уникалното културно и езиково наследство на нашия континент.

Присъждането на наградата се организира от консорциум, включващ Европейската и Международната федерация на търговците на книги (EIBF), Съвета на европейските писатели (EWC) и Федерацията на европейските издатели (FEP), с подкрепата на Европейската комисия. Наградата се присъжда на автори от всички държави, участващи в програмата за култура и творчество на ЕС ,,Творческа Европа“, която включва и страни извън Съюза.

Всяка година национални журита, съставени от експерти, в една трета от участващите държави — 12 този път — номинират авторите в съответствие с определени критерии и определят победителите. Всички отличени автори получават по 5000 евро, но далеч по-важно е това, че наградата им осигурява по-голяма международна видимост и е допълнителна реклама за тях в чужбина, включително на големи панаири на книгата в цяла Европа. Техните издатели получават стимул да кандидатстват за финансиране от ЕС за превода на отличените книги на други европейски езици с цел разпространение на нови пазари.

Наградите ще бъдат връчени от Тибор Наврачич, член на Европейската комисия, отговарящ за образованието, културата, младежта и спорта, от високопоставени представители на Европейския парламент и на малтийското председателство на ЕС по време на официална церемония на 23 май 2017 г. в Брюксел.

Победителят за България  Ина Вълчанова е журналист, писател, редактор-драматург и преводач от френски и руски език. Завършва магистратура по българска филология в СУ „Св. Климент Охридски“. Професионалната й кариера е посветена на изкуството на аудиодрамата. Дългогодишен редактор в редакция „Радиотеатър“ в БНР, тя е направила многобройни адаптации за радиото на творби от български и световни писатели. Нейните продукции за радиото печелят Голямата награда на фестивала „При Марулич“ (Хърватия, 1998 г.), втора награда на най-големия европейски фестивал „При Европа“ (Берлин, 1998 г.) и Голямата награда на фестивала „Осмата муза“ (София, 2006 г.). През 2013 г. по първия ѝ роман — „Потъването на Созопол“, е направен филм, за който през 2014 г. авторката получава наградата за най-добър сценарий на фестивала „Златна роза“. Филмът печели наградата за най-добър чуждестранен филм на Международния кинофестивал в Ню Йорк през 2015 г., както и награда за актьорски постижения на Международния филмов фестивал в Милано. През 2016 г. филмът е отличен с Голямата награда на Независимия международен филмов фестивал в Прага.

В „Остров Крах“ се разказва за две жени, които разказват своите необикновени истории. Те почти не се познават, но между тях съществува магическа връзка, защото едната от тях — начинаещ астролог любител, е разгадала по звездите, че над другата тегне предстоящ крах. Всяка от жените знае само своята част от историята и читателят трябва да намести като пъзел отделните парчета от повествованието — две персонални вселени, които се различават толкова една от друга и въпреки това си приличат. Разказва се за жени, за мъже, за деца и за котки. Разказва се за един далечен и прекрасен остров (предполага се, че това е хърватският остров Крък в Адриатическо море), където може да настъпи предвещаният от звездите крах. Разказва се още за земята и морето, за дъжд и пещери, за Слънцето и звездите, за стаи и къщи. Преди всичко обаче се разказва за нещата от живота на човека, за импулсите и чувството на безсилие, за копнежите и реалността, за любовта и липсата на любов, за страстното желание и невъзможността да споделиш душата си с друг. А дали предвещаният крах ще сполети героите, ще стане ясно от неочакваната последна страница на романа. Изненадващото е това, че в повествованието не се разказва за крах

Публикувана на 04/21/17 13:42 http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/v0byRssWsOY/

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване