Thalloderma Shop
04/21/17 09:59
(http://www.clubz.bg/)

Два пъти повече уран във водата на Велинград

Базата на Народното събрание във Велинград. Снимка Архив

Повишението на уран във водата на Велинград е от 1,5 до 2 пъти над нормата, заяви за „Фокус“ д-р Румен Атанасов, началник отдел „Държавен здравен контрол“ в РЗИ-Пазарджик. Веднага е започнало изключване на водоизточниците, които са с наднормени стойности в самия град и търсене на алтернативно водоснабдяване. Определената в Наредба №9 за качеството на водата, предназначена за питейно-битови цели допустима концентрация на уран е 0,03 милиграма на литър.

Велинград е един от най-известните и посещавани спа-курорти в България с много балнеолечебни басейни.

По-рано Таня Чомакова от РЗИ-Пазарджик уточни, че в инспекцията са постъпили данни от мониторинговото наблюдение на ВКТВ-Велинград, като са получени нестандартни резултати по радиологични показатели /естествен уран/ от проби на питейна вода в три от водоснабдителните зони на регион Велинград.

Те са от зона „Грашево“, махала „Мечо корито“, зона „Св. Петка“, Юндола, Пашово, зона – част от кв. „Чепино“ и малка част от кв. „Лъжене“ на гр. Велинград.

„На 20 април директорът на РЗИ-Пазарджик разпореди предприемането на спешни действия от страна на доставчика на питейна вода за отстраняване на всякакъв възможен риск за здравето на населението. Разпоредено е на ВКТВ-Велинград незабавно спиране на водоползването за питейни нужди от проблемните водоизточници, осигуряването на достатъчно количество качествена питейна вода, отговаряща на изискванията на Наредба № 9 на МЗ и извършването на учестен мониторинг“, уточни Чомакова. 

Първото съобщение за уран във водата дойде преди време от Хасково. Там водата бе спряна, а хората наливат от военни водоноски прясна вода за пиене и готвене вече повече от 20 дни. 

Преди няколко дни бе открито повишено количество уран в село Първомай, Пловдивско. 

Виновен за скандала е ГЕРБ, обяви днес от трибуната на Народното събрание Елена Йончева.

Служебният министър Илко Семерджиев за пореден път направи изказване днес, че водата за пиене в Хасково не е опасна за здравето на хората.

Все още на са станали известни данните от изследванията от Първомай.

Публикувана на 04/21/17 09:59 http://clubz.bg/53063-dva_pyti_poveche_uran_vyv_vodata_na_velingrad

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване