Thalloderma Shop
04/21/17 11:44
(http://www.clubz.bg/)

Десните продължават да тичат по различни писти

Автентична десница или демократично пространство? Въпрос на гледна точка е как ще наричаме онези три формации - Движение "Да, България", "Нова република" и "Реформаторски блок", които събраха общо около 300 хил. гласа, но поотделно не преодоляха бариерата от 4% за влизане в парламента. Безспорен факт обаче е, че тези формации продължават да тичат по различни писти и очевидно нямат никакво намерение да търсят съвместни действия, изграждане на общ публичен образ и евентуално съвместно явяване на избори, което би им гарантирало солидно присъствие в следващия парламент.

Няколко случки от последната седмица. "Нова република" покани всички десни партии за съвместни действия по темата за преговорите на ЕК с "Газпром" и възможностите за България да се възползва от тези преговори, за да се намали цената на газа. От всички десни партии се отзова единствено ГЕРБ. Малко след това лидерът на "Да, България" Христо Иванов призова всички партии, и особено "нашите приятели" от демократичното пространство, да се обединят в искането за оставка на главния прокурор Сотир Цацаров заради скандалните му разговори с бизнесмена Сашо Дончев. Реакции от "нашите приятели" не последваха.

Камъните са най-вече в градината на "Нова република" и "Да, България". Не за друго, а защото тези две формации са най-радикалните противници на сегашното статукво, олицетворявано от ГЕРБ. Докато в "Реформаторски блок" винаги са били по-склонни на сътрудничество с партията на Бойко Борисов.

Радикална опозиция на ГЕРБ от дясно има прекрасна политическа перспектива. Опозиция, която да напомня, че ГЕРБ градят инфрастуктурата, но рушат държавността с почти всяко свое действие или бездействие. Опозиция, която да напомня, че ГЕРБ, заедно с БСП и ДПС, са политическото представителство на олигархията. Независимо коя от тези партии е на власт и коя в опозиция. И "Да, България" и "Нова република" имат достатъчно силни послания по тази тема, които биха могли да обединят много избиратели.

Това обединение обаче няма как да се случи, ако двете формации не намерят начин за общи действия, които да доведат до явяването им с една бюлетина на следащите парламентарни избори, които нищо чудно да са скоро - например догодина. Има много варианти двете формации да си сътрудничат, запазвайки своята идентичност. Това е, което очакват от тях избирателите, които ги подкрепиха на последните парламентарни избори, както и не малка част от избирателите, които гласуваха за ГЕРБ, само и единствено заради липсата на подобно обединение.

Политическата дейност се състои най-общо от две части - послания и практически действия. "Да, България" и "Нова република' са силни в посланията, но или не могат, или не искат да се придържат към реалността и да имат адекватни практически действия. Ако продължават така, онези поне 300 хил. избиратели ще продължат още дълго да нямат свое представителство в парламента.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване