Thalloderma Shop
04/21/17 13:27
(http://www.clubz.bg/)

Кой живее най-трудно на Земята

Повечето съвременници се опитват да направят живота си все по-удобен и лесен. Само понякога в името на емоциите хората са готови да тръгнат на екстремно пътешествие или да опитат развлечения, съпроводени с риск.

Но дори в света на стремително развиващите се технологии остават цели групи от хора или племена, които постоянно живеят в опасни условия, пише в. "Комсомолская правда". Те са готови на всичко, за да опазят селищата си в пустинята, край вулканите или в гората, да търпят жеги и студ, да се изправят срещу диви животни и опасни хищници. И всичко това в името на съхраняването на начина на живот и уникалните традиции.

Кои са тези хора и къде живеят?

Обитателите на Рабаул в Папуа

Така е изглеждал Рабаул след изригването през 1994 г.

Днес градът, разположен на тихоокеанския остров Нова Британия, част от държавата Папуа Нова Гвинея прилича повече на археологически разкопки, отколкото на място, където могат да живеят хора. През 1994 г. там изригна вулканът Тавурвур и загинаха стотици хора. Бедствието разруши много сгради и засипа града с пепел. хиляди семейства напуснаха района.

Въпреки това има хора, които и до днес живеят в Рабаул. Условията за живот са наистина екстремни. Освен че има проблеми с прехраната, дъждовете са отровни, а хората дишат въздух, примесен с вулканична пепел. Заплахата от нови трусове не позволява Рабаул да бъде възстановен. Специалистите предупреждават, че вулканът може отново да разруши всичко наоколо в близките 50 години.

Каджуните в Луизиана, САЩ

Така се наричат потомците на френските бежанци от Канада. Те намерили някога подслон в крайния юг на САЩ. Стремежът им е да съхранят своята самобитна култура и затова са готови да живеят в неприветливите блатисти местности в щата Луизиана.

Каджуните и до днес се придържат към отдавнашните си обичаи, националната си кухня и суровия начин на живот. Един от начините им на препитание е ловът на алигатори. Каджуните са отлични ловци и лесно се справят със смъртоносните хищници, чиито ценни кожи продават.

Племето уаорани в Еквадор

Дъждовните гори в Еквадор са едно от най-тежките за обитаване места на Земята. Племето уаорани живее именно в тези опасни и непредсказуеми джунгли. До наши дни уаораните са запазили своя първобитен стил на живот. Те ловуват с примитивни оръжия. Хранят се предимно с месо от маймуни, които мъжете убиват с отровни игли или с копия.

Истински деликатес за тях е месото от птиците тукан и пекар, а също така ягодите. Племето днес наброява по-малко от 4000 души. И всички те живеят от незапомнени времена по законите на каменния век.

Племето карамоджонг в Уганда

На Земята има места, където е трудно да се оцелее по няколко причини едновременно. Такова място са северните райони на Уганда. И там обаче живеят хора - храброто племе карамоджонг.

Една от главните несгоди на тези райони е постоянната суша. И затова хората са принудени постоянно да чергаруват в търсене на вода за себе си и добитъка. Карамоджонгите са принудени да се увиват с плътни одеяла, за да си покриват лицето при постоянните пясъчни бури. Напоследък положението там стана още по-тежко зарази напрегнатата политическа ситуация.

Екстремните природни условия, климатичните промени и военната заплаха направиха живота на племето карамоджонг изключително опасен. И все пак хората успяват да съхранят своята самобитност.

Публикувана на 04/21/17 13:27 http://clubz.bg/53073-koj_jivee_naj_trudno_na_zemqta

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване