Thalloderma Shop
04/24/17 13:26
(http://www.clubz.bg/)

"Задава се лавина от присъди за България във Вашингтонския арбитраж"

Ивайло Дерменджиев Снимка БГНЕС

"Задава се лавина от негативни решения от Международния арбитражен съд във Вашингтон." Такава прогноза направи адвокат Ивайло Дерменджиев по Тв+, специалист в областта на международното частно право и международния арбитраж.

Според него само от делата, заведени от енергийните компании, сумите могат да достигнат 1 млрд. евро.

Адв. Дерменджиев напомни, че през 2013 г. електроразпределителното дружество EVN е завело дело срещу България за 600 млн. евро като решението се очаква до края на годината. Делото на "Енерго-про" е от 2014 г. е и за 52 млн. евро.

Последното дело заведе ЧЕЗ. "Те са забавиха около две години. Говори се, че са водили преговори с правителството (на Бойко Борисов - б.р.) за извънсъдебно споразумение и получаване на компенсации и затова са се забавили", обясни адвокатът. 

Той обясни, че сумата не е уточнена, но вероято ще е за около 300 млн. евро.

Мотивите и на трите компании са почти идентични и са свързани с ценовата политика в сектора, която в дългосрочен план не отговаря на първоначалните им очаквания. Вероятно това е и една от причините за намеренията на ЧЕЗ да продаде бизнеса си в България.

"Задава се една лавина от негативни решения от Вашингтон и това по-добре ще се разбере като приключи производството с EVN, защото то ще е първото. Може би говорим за 1 млрд. евро, сумите са огромни. 600 млн. са само за EVN", смята Дерменджиев.

Той уточни, че това е енергийният сегмент на делата, които се водят срещу България във Вашингтон. Други са делата за КТБ, които са за 200 млн. евро. "Води се дело за това, че банката е фалирана, съдебни процедури по несъстоятелност и е заведено от акционера в КТБ Оманския фонд срещу държавата", напомни Ивайло Дерменджиев. 

"Едно дело излезе преди една седмица - голям инвеститор от Израел заведе дело за недвижима собственост, то е за 60 млн. евро. Интересно е, че той твърди в исковата си молба до Международния център във Вашингтон, че това е следствие на съдебни процедури, с действията на синдици и на конкретни състави от Софийския градски съд се е стигнало до фалит и до отчуждаване на инвестицията на тези израелски инвеститори. И сега те съдят България", посочи още адвокатът. 

Става въпрос за дружеството "Витоша ризорт 2000", на което собственици са съдружниците Рамод Мордехай (мажоритарен собственик) и Рами Абуд Леви. То е обявено в несъстоятелност. Активите на компанията надхвърлят 50 млн. лв. Производството срещу "Витоша ризорт 2000" е открито по искане на "Ултрастрой" - компаниия, близка до депутата от ДПС Делян Пеевски, която е била изпълнител на проекта на израелците за построяване на жилищен комплекс близо до Витоша.

Преди време "Капитал" писа, че "Ултрастрой" е собственост на 43-годишния Иван Борисов Борисов и през последните години отчита растящи приходи и печалба.

Сред проектите, с които се занимава, са изграждането на сградата на държавната ББР в столицата в обединение с други компании. Успоредно с това, компанията е получила близо 8 млн. лв. кредит от самата банка. Дружеството е част и от обединението "Дву", което спечели най-скъпия лот от третия лъч на Софийското метро. Освен по обществени поръчки фирмата е работила и по частни обекти на различни компании, свързвани с Пеевски, като "Водстрой-98", "Пазар на производителя – Пазарджик" и фабриката за цигарени филтри "Юрий Гагарин".

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване